Kinderopvang zorgt ervoor dat kinderen later minder depressief en angstig zijn

Kinderopvang zorgt ervoor dat kinderen die daar naartoe gaan later minder last hebben van druk en onaangepast gedrag. Ook depressies, angsten en fobieën komen minder voor bij kinderen die op jonge leeftijd naar de kinderopvang gingen. Dat meldt de NOS.

Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in Nederland, Groot-Brittannië, Denemarken, Spanje en Frankrijk. Meer dan 80.000 kinderen werden voor het onderzoek geruime tijd gevolgd.

Positief effect 

Dat de kinderopvang een positief effect heeft, was te zien in alle deelnemende landen. Kinderen die voor hun vierde levensjaar naar de opvang gingen, hadden in de jaren daarna minder last van alle bovenstaande zaken. Kinderen tot en met 13 jaar werden in het onderzoek meegenomen.

Eerdere studies zorgden nogal voor een onduidelijk beeld, daarom werd er besloten om een onderzoek uit te voeren in vijf Europese landen. “Het effect van kinderopvang is niet slecht, maar zelfs gunstig. Dat durven we nu wel te benoemen”, aldus Hanan El Marroun, een van de onderzoekers.

Wat precies de oorzaak is van het positieve effect van kinderopvang is niet in de data terug te vinden, maar de onderzoekers denken het wel te weten. De opvang leert kinderen hoe ze met hun emoties om moeten gaan, hoe ze samen moeten werken en hoe ze samen ongeregeldheden moeten oplossen, stelt El Marroun.

Het opleidingsniveau en het inkomen van de ouders werden ook getoetst, maar dat had geen invloed op de uitkomst van het onderzoek.

Doorbraak 

Bijzonder hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukkink vindt het onderzoek een doorbraak. Hij is er zelf niet bij betrokken geweest. Kinderopvang bleek uit Amerikaanse studies juist als een negatief effect te hebben op het gedrag van kinderen, zo zegt Fukkink. Maar het toezicht op kinderopvang in Europa is dan ook veel beter geregeld dan in Amerika.

Kwaliteit en kwantiteit 

De kwaliteit en de kwantiteit van de Nederlandse kinderopvang is iets om zuinig op te zijn, geeft Fukkink aan. Alleen wordt nu eerst de kinderopvang weer een stuk duurder gemaakt door het nieuwe kabinet. Fukkink vindt het overigens niet nodig om al heel vroeg te starten met opvang. “Kinderopvang overslaan gebeurt niet meer, maar een kindje van drie maanden naar de opvang brengen is wel wat te vroeg.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk