Dienst Toeslagen mag later reageren op bezwaar gedupeerden toeslagenaffaire

De Dienst Toeslagen mag langer doen over een reactie op bezwaren van gedupeerden van de toeslagenaffaire. De dwangsom voor elke dag dat ze langer doen over een reactie gaat ook omlaag. Dat is de beslissing van de rechtbank Midden-Nederland. Gedupeerden waren namelijk rechtszaken gestart omdat de Dienst Toeslagen niet op tijd een beslissing nam. Dat meldt de Rechtspraak.

Op tijd beslissen over ingediende bezwaren van gedupeerden van de toeslagenaffaire is nog steeds lastig voor de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen. In de wet staat nu dat de dienst binnen twaalf weken moet reageren op het eerste bezwaar. In de praktijk lukt dat nauwelijks tot niet.

Beslistermijnen 

Na de uitspraak van augustus 2023 heeft de wetgever opnieuw naar de beslistermijnen van de Wet hersteloperatie toeslagen gekeken. Alleen de aanvragen om aanvullende compensatie via de Commissie Werkelijke Schade worden verlengd. Over de afhandeling van de toeslagenaffaire bleven de bezwaar- en beroepszaken zich opstapelen.

De rechtbank laat weten dat de huidige beslistermijnen niet realistisch zijn. De Dienst Toeslagen mag nu veertig weken doen over een beroep niet tijdig beslissen in plaats van twaalf weken. De Dienst Toeslagen mag bij tweede en daaropvolgende beroepen twintig weken in plaats van zes weken over een beslissing doen.

Rechterlijke dwangsom 

Mocht het de Dienst Toeslagen dan nog niet lukken, dan volgt er een rechterlijke dwangsom. Deze dwangsom gaat wel omlaag. Van 100 euro naar 50 euro per dag met een maximum van 15.000 euro.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk