Normal_6283

ROTTERDAM (ANP) - Meerderjarige mbo-scholieren die langdurig spijbelen, lopen vanaf het nieuwe schooljaar de kans dat hun studiefinanciering wordt stopgezet. Het ministerie van Onderwijs wil dat ROC’s die mogelijkheid beter gaan benutten. Rotterdam is de eerste gemeente die dit streng wil doorvoeren om zo het probleem van de vroegtijdig schoolverlaters aan te pakken. Dat maakte het ministerie maandag bekend.

Het Rijk wil deze kabinetsperiode het aantal vroegtijdig schoolverlaters terugbrengen van bijna 40.000 naar 25.000 per jaar. Het zijn vooral 18- en 19-jarige mbo-leerlingen die zonder diploma van school komen. ,,Schoolverzuim is een voorbode op schooluitval. Een goedwerkend verzuimloket is daarbij belangrijk, maar ook het optimaal gebruik van bestaande regelingen’’, aldus onderwijsminister Marja van Bijsterveldt (CDA).

Van de mogelijkheid om scholieren te straffen door de studiefinanciering stop te zetten, werd tot nog toe weinig gebruik gemaakt. Van Bijsterveldt wijst vooral de ROC’s er op dat zij leerlingen die veel van school wegblijven, financieel moeten aanpakken. Dat is ook de enige manier om het probleem van het vroegtijdig school verlaten aan te pakken, omdat meerderjarige scholieren niet meer onder de leerplichtwet vallen.

In Rotterdam begint de pilot op twee ROC’s en mogelijk ook op een zogeheten wijkschool. Hiervoor moet wel de verzuimregistratie via het digitaal verzuimloket op orde zijn. De ROC’s gaan hun leerlingen na één dag afwezigheid al wijzen op de consequenties van langdurig schoolverzuim. ,,Studiefinanciering is geen op-de-bank-hangsubsidie'', meent de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA).

Hij vindt het van groot belang dat dit instrument wordt ingezet om jongeren aan te sporen hun diploma te halen. ,,Scholieren die vroegtijdig van school gaan, hebben veel minder kans op een goede baan en zijn vaak afhankelijk van een uitkering’’, aldus De Jonge. ,,Op die manier is de aanval op schooluitval ook een aanval op jeugdwerkloosheid.’’