
Schrijver, columnist en programmamaker Özcan Akyol – beter bekend als Eus – heeft vandaag het eerste exemplaar in ontvangst genomen van het boek Verandering via Dialoog. Het boek, ontwikkeld vanuit het Practoraat Relationeel Werken van Summa, biedt concrete handvatten om in het onderwijs het gesprek aan te gaan over diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Dat meldt Summa.
In een tijd waarin polarisatie steeds vaker zichtbaar is in de samenleving, onderstreept dit boek het belang van verbinding. In plaats van tegenover elkaar te staan, helpt Verandering via Dialoog studenten en docenten om écht met elkaar in gesprek te gaan – ook als het schuurt. Door te luisteren, te delen en elkaars perspectieven te begrijpen, ontstaat ruimte voor groei en wederzijds begrip.
Begrip
"Zonder dialoog verdwijnt het begrip. En zonder begrip vervreemden we van elkaar", zegt Bennie Krol, één van de Summa-auteurs van het boek bij de overhandiging. "Juist in het onderwijs kunnen we een nieuwe generatie leren om onderlinge verschillen niet uit de weg te gaan, maar juist te benutten. Dit boek helpt om op een respectvolle manier met elkaar het juiste gesprek te kunnen voeren."
Boek voor onderwijsprofessionals
“Onderwijsprofessionals doen er goed aan om het te lezen”, zegt Eus. “Het biedt een kraakheldere uitleg over het belang van diversiteit en inclusie en maakt zichtbaar hoe snel misverstanden kunnen ontstaan tussen mensen die elkaar nooit écht ontmoeten. In dit boek wordt op een uitstekende wijze uiteengezet dat er weliswaar verschillen zijn, maar dat we door een menselijke benadering blinde vlekken in het systeem kunnen herkennen en aanpakken.”
Onderwijspraktijk van Summa
Het boek bundelt inzichten uit de onderwijspraktijk van Summa en is het resultaat van praktijkgericht onderzoek naar Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid (DIG). Thema’s als afkomst, seksuele geaardheid, genderidentiteit, overtuigingen en uiteenlopende talenten worden laagdrempelig bespreekbaar gemaakt via praktische werkvormen en verdiepende vragen.
Handvatten
"Er zijn genoeg theorieën over hoe je een goed gesprek voert, maar dit boek vertaalt die kennis naar de praktijk. Dit boek is echt een aanwinst voor het onderwijs en het werkveld, het geeft duidelijk handvatten", zegt practor Kennedy Tielman van Summa. De kracht van het boek zit volgens hem in de eenvoud én diepgang van de dialoog:
• Hoe zorg je als docent of begeleider voor een veilig gespreksklimaat?
• Hoe ga je om met spanningen of polariserende opmerkingen?
• Hoe benut je verschillen juist als kans voor groei?
Deze inzichten en tools helpen studenten, docenten en teams om gesprekken te voeren waarin iedereen zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt. Een respectvolle dialoog is essentieel om inclusie te bevorderen.
Inclusieve organisatie
Het boek is geschreven voor onderwijsprofessionals die willen bijdragen aan een inclusieve organisatie, binnen het onderwijs of daarbuiten. Of je nu voor de klas staat, werkt met onderwijsteams of actief bent binnen een organisatie , Verandering via Dialoog biedt concrete tips, praktische inzichten en inspiratie om het goede gesprek te voeren, met aandacht voor alle perspectieven.
Door: Nationale Onderwijsgids