Eerste koksopleiding in Nederland op hbo-niveau van start

MBO College Centrum, onderdeel van het ROC van Amsterdam, startte deze week in samenwerking met HBO Drechtsteden als eerste in Nederland met een koksopleiding op hbo-niveau. De eerste 24 studenten van de opleiding Culinary Professional startten gisteren in de Amsterdamse Kookfabriek en mochten direct ‘coronaproof’ hun kookkunsten laten zien. Alle studenten hebben al een mbo-diploma niveau 4 zelfstandig werkend kok op zak. Dit meldt het ROC van Amsterdam.

Nieuwe uitdaging

Philippe Meesters, gediplomeerd kok bij restaurant Château Neercanne in Maastricht: “Ik wil mij verder ontwikkelen in voedseltechnologie en ondernemerschap. Om deze verdieping te bereiken is reizen vanuit mijn woon- en werkplaats Maastricht geen enkel bezwaar om deze nieuwe uitdaging aan te gaan.”
 
Titi Waber, chefkok bij restaurant Blauw in Amsterdam: “Door mijn achtergrond ligt mijn belangstelling bij de Indonesische keuken. Ik koos voornamelijk voor deze opleiding vanwege het aspect innovatie. Niet zozeer in de smaakbeleving, maar meer op het gebied van bereidingstechniek en voedseltechnologie.”
 

Koksopleiding op hbo-niveau

Vanuit MBO College Centrum van het ROC van Amsterdam is directievoorzitter Elvire Biegel verantwoordelijk. Zij nam samen met Jessica van den Bosch, directeur van HBO Drechtsteden het initiatief om de opleiding te realiseren. 
 

Innovatie, technologie en ondernemerschap

Naast dat de studenten zich verdiepen in het vakmanschap, wordt er met name aandacht besteed aan aspecten als innovatie, voedseltechnologie en ondernemerschap. Hiermee kunnen ze een vervolgstap zetten in het waarmaken van hun ambities. De studenten brengen gemiddeld één dag per week op school door. Deze schooldagen zijn ingericht als masterclasses waar de studenten specifieke kennis en vaardigheden opdoen. Vaak in een labachtige omgeving, waar ook geëxperimenteerd wordt met de kennis en vaardigheden. De overige dagen werken de studenten in een erkend leerbedrijf aan opdrachten die gerelateerd zijn aan de masterclass van die week. Zoals bij de start in de Amsterdamse Kookfabriek.
 

Opleiding op maat

De studenten volgen de opleiding in hun eigen tempo, waarbij als richtlijn twee jaar wordt aangehouden. Afgestudeerden zijn hoofdverantwoordelijk voor de realisering van een concept wat ze tijdens de studie hebben ontwikkeld, al dan niet in samenwerking met het bedrijf waar ze werken. Denk aan een nieuw restaurantconcept of de bereidingswijze van een product.
 
Door: Nationale Onderwijsgids