De gemeente Utrecht zet zich actief in om het beeld van het mbo te verbeteren met de lancering van een nieuwe podcast: Het beste voor je kind. Deze podcast, gepresenteerd door onderwijsprofessional Karim Amghar, is bedoeld om (v)mbo-leerlingen en hun talenten meer waardering te geven. In vijf afleveringen spreekt Amghar met ouders, jongeren en experts over hun ervaringen en uitdagingen binnen het onderwijssysteem. De eerste twee afleveringen zijn sinds 14 november beschikbaar. Dit meldt het AD.
De podcast speelt in op het hardnekkige idee dat cognitief talent, zoals bij havo en vwo, meer gewaardeerd wordt dan andere vaardigheden. Onderzoek toont aan dat vmbo-leerlingen en mbo-studenten zich minder gewaardeerd voelen en dat dit hun zelfbeeld en kansen in de maatschappij negatief beïnvloedt. Wethouder Dennis de Vries benadrukt het belang van het erkennen van praktische en creatieve talenten: "Dit doet iets met leerlingen en versterkt kansenongelijkheid en segregatie."
Aanpak van stigmatiserend taalgebruik
De podcast is onderdeel van een bredere aanpak in Utrecht om mbo-studenten de waardering te geven die zij verdienen. Zo hebben de gemeente en mbo-partners een manifest ondertekend waarin zij oproepen tot respectvol taalgebruik rondom het mbo. Termen als ‘afstromen’ en ‘lager onderwijs’ worden actief ontmoedigd.
Concrete initiatieven
Naast de podcast heeft de gemeente Utrecht samen met lokale mbo-instellingen verschillende campagnes opgezet, waaronder een talentenmaatschappij-initiatieven en de Utrechtse Introductietijd (UIT) voor mbo-studenten. Hiermee wil Utrecht laten zien dat ook praktische opleidingen essentieel zijn voor een gezonde en diverse samenleving.
Met deze podcast hoopt de gemeente een cultuurverandering te versnellen, waarin alle talenten evenveel waardering krijgen en waarin de bijdrage van mbo-studenten aan de samenleving wordt gevierd.
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer