Jongeren hebben over het algemeen veel last van de coronacrisis. Door de maatregelen zitten ze meer thuis en hebben ze minder fysieke sociale contacten. Ze kunnen niet naar school en kunnen minder sporten. Volgens hoogleraar ontwikkelingspsychologie Eveline Crone van de Erasmus Universiteit Rotterdam kunnen jongeren hier op latere leeftijd last van krijgen. Dit meldt GGZnieuws.
In mei 2020, twee maanden na de eerste lockdown, deed Crone onderzoek naar het effect van de coronacrisis op jongeren. 900 jongeren kregen 14 dagen lang elke dag een vragenlijst die ze moesten invullen. De groep bestond uit 400 studenten en 500 jongeren van 13-20 jaar. Met name studenten gaven in die tijd aan dat ze te maken hadden met gevoelens van stress en depressie.
Hetzelfde onderzoek is in november gedaan. Hieruit blijkt dat jongeren het zwaarder hebben, met name tijdens de tweede golf. Waar het met de jongeren tussen de 13-20 jaar nog goed ging in het voorjaar, hadden ze het in november een stuk moeilijker. Ook wijst het onderzoek uit dat het met studenten nog slechter gaat dan in mei.
Volgens Crone moet deze groep meer betrokken worden bij de maatschappij in deze crisistijd. Zo moet er juist samen met jongeren een campagne worden opgezet over de manieren waarop jongeren met hun negatieve gevoelens kunnen omgaan. Op die manier maken jongeren deel uit van het proces om iets voor anderen te betekenen. Crone: “De jongeren van nu zijn de volwassenen die straks de maatschappij uitmaken. Daarom moeten we na gaan denken over wat voor een maatschappij we op de lange termijn willen hebben, na de coronacrisis.”
Door: Nationale Onderwijsgids