Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?
Maandag: Gomarus Gorinchem over ophef: 'laat de inspectie maar komen'
De reformatorische Gomarusschool in Gorinchen kwam flink onder vuur te liggen nadat acht oud-leerlingen vertelden hoe zij door de school gedwongen werden om uit de kast te komen. De voorzitter van bestuur reageerde maandag op de ophef en geeft aan erg geschrokken te zijn. Op het nieuws dat de onderwijsinspectie onderzoek zal doen op de school reageert hij: “Natuurlijk zullen er punten zijn waarop iets aan te merken is, maar laat de inspectie maar komen.”
Dinsdag: AVS: 51 procent van de basisscholen stuurde klassen naar huis vanwege corona
Uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) blijkt dat ruim de helft van alle basisscholen vorige week klassen naar huis stuurde vanwege coronabesmettingen. De AVS laat weten dat de druk op schoolleiders daardoor enorm hoog blijft, en pleit voor meer sneltesten en voorrang op vaccinatie voor al het onderwijspersoneel.
Woensdag: Rekenkamer waarschuwt nieuwe Kamerleden: let goed op onderwijsgeld
In een brief aan alle nieuwe Tweede Kamerleden geeft de Algemene Rekenkamer hen het advies mee om goed op te letten op wat er gebeurt met het geld uit het Nationaal Programma Onderwijs. Volgens de Rekenkamer moet er op gehamerd worden dat er duidelijke afspraken gemaakt worden over het onderwijsgeld, omdat anders later niet duidelijk is of de beoogde resultaten gehaald zijn.
Donderdag: Mbo-scholen pleiten voor mogelijk maken gecombineerde leerroute bol-bbl
De vierde evaluatie van een experiment waarbij mbo-scholen experimenteren met een gecombineerde leerweg bol-bbl toont aan dat opleidingen enthousiast zijn, maar wel meer flexibiliteit willen. Bij een gecombineerde leerweg bol-bbl volgen studenten het eerste deel van hun opleiding op school en het laatste deel bij een werkgever. Aan het experiment, dat sinds 2015 loopt, hebben zo’n 30 opleidingen meegedaan. Volgens deelnemende scholen zorgt de gecombineerde leerweg ervoor dat studenten beter worden voorbereid op het werken binnen een bedrijf.
Vrijdag: Hoger onderwijs eind april deels open, maar wie regelt de zelftesten?
Het is de bedoeling dat studenten in het hoger onderwijs vanaf eind april weer één dag in de week fysiek naar college mogen, als ze tenminste een negatieve testuitslag hebben. Het kabinet heeft zo’n half miljard euro vrijgemaakt voor zelftesten voor het hoger onderwijs, maar er bestaat nog erg veel onduidelijkheid over hoe dit logistiek geregeld gaat worden. “We hebben veel vragen over de uitvoering. We zijn op aarde om onderwijs te geven, we zijn geen medische instanties”, aldus de voorzitter van de Vereniging Hogescholen.
Door: Nationale Onderwijsgids