Normal_conrad-fiets-copy

Studenten en medewerkers van mbo-school Firda bereiden zich voor op Tour for Life, een intensieve achtdaagse fietstocht van Italië naar Nederland. Dit evenement is niet alleen een sportieve uitdaging maar dient ook een nobel doel: fondsen werven voor kankeronderzoek. De tocht is kenmerkend door de route over beroemde bergen uit de Tour de France. Dit meldt MBO-Today.

De betrokkenheid bij Tour for Life is mede geïnspireerd door Jan Woudstra, een docent die zelf kanker overwon en nu volledig hersteld en topfit is. Conrad Berghoef, een andere drijvende kracht achter de deelname en auteur van Leraar op de fiets, benadrukt hoe dit project de studenten niet alleen vakinhoudelijk vormt maar ook persoonlijk groei bevordert. Het project, dat brede vorming bevordert, leert studenten belangrijke levenslessen en versterkt hun maatschappelijke betrokkenheid.

Ondersteuning en teamwerk

Elf studenten en negen medewerkers van Firda zullen deelnemen aan de fietstocht, terwijl acht andere studenten hen zullen ondersteunen met logistieke taken zoals het opzetten van tenten en morele steun. Deze samenwerking versterkt de teamgeest en draagt bij aan de holistische educatieve ervaring die Firda voorstaat.

Bijdragen aan kankeronderzoek

De fondsen die door de deelnemers worden verzameld, ondersteunen het onderzoek naar kanker uitgevoerd door het Erasmus MC Kanker Instituut. Tot nu toe heeft de school al meer dan 44.000 euro opgehaald, waarmee het streefbedrag reeds is bereikt door middel van diverse fondsenwervende activiteiten zoals de verkoop van stroopwafels en een loterij.

Persoonlijke drijfveren

De tocht heeft voor verschillende deelnemers een diepe persoonlijke betekenis. Zo rijdt Bono Meijne, een student verpleegkunde, de tocht op de fiets van een recent overleden vriend van zijn vader, wat de rit voor hem extra speciaal maakt. Voor Conrad Berghoef is de motivatie preventief; hij hoopt door zijn deelname bij te dragen aan het voorkomen van kanker in zijn omgeving.

De school en deelnemers hopen dat de fondsen nog verder zullen stijgen en mikken op een eindtotaal van 50.000 euro voor vertrek. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer

Beeld: MBO-Today