Normal_technology-people-and-engineering-concept-handso-2023-11-27-04-56-10-utc

Twee jaar terug was Edwin van Hak nog bezig met het bereiden van verfijnde gerechten in een bekend restaurant in Hapert. Vandaag de dag zet hij zijn talenten in op het gebied van technische installaties. Met een jong gezin thuis vond Edwin dat de onregelmatige werktijden in de horeca lastig te combineren waren met zijn gezinsleven. Dit leidde hem tot een ingrijpende carrièreswitch; hij liet zich omscholen tot mechatronica-monteur. Hij begon in 2022 met een werk-leertraject bij Summa Techniek en trad in dienst als leerling-monteur bij KMWE. Nu studeert en werkt hij op de Brainport Industries Campus in Eindhoven, waar hij zijn technische vaardigheden verder ontwikkelt. Zo meldt het Summa College.

"Er zijn zeker overeenkomsten tussen werken in een keuken en wat ik nu doe. In beide gevallen zijn er deadlines, werk je in teamverband, moet je het overzicht behouden en nauwkeurig werken. In de techniek zijn draden, apparaten en sensoren de ingrediënten waarmee ik werk," legt Edwin uit. Hij heeft onlangs het praktijkgedeelte van zijn opleiding afgerond met een inventief apparaat dat zijn levensverhaal in een minuut samenvat. Het apparaat bestaat uit een platform dat een keuken en de karakteristieke buitenkant van de BIC-campus toont. Een vacuüm grijper verplaatst een kok van achter het fornuis naar de BIC-campus, waar de kok transformeert in een mechatronica-monteur.

Overwinnen van leeftijdsdiscriminatie

De overstap was echter niet zonder uitdagingen. Edwin stuitte op weerstand vanwege zijn leeftijd toen hij bij technische bedrijven aanklopte. Gelukkig bood KMWE hem een kans, waar hij zeer dankbaar voor is. Zijn vrouw steunt hem volledig en hij hoopt anderen te inspireren die ook een carrièreswitch overwegen. 

Door: Nationale Onderwijsgids