Eenzaamheid onder jongeren is een groeiend probleem dat varieert van het missen van gezelschap tot ernstige sociale angsten. Studenten van Firda en NHL Stenden voerden in Leeuwarden een breed onderzoek uit naar eenzaamheid onder jongeren. Hun conclusie: eenzaamheid bespreekbaar maken en de toegankelijkheid van hulp verbeteren, is essentieel. Dit meldt Firda.
Van mbo-studenten Sociaal Werk tot hbo-studenten Verslavingskunde en masterstudenten Design Driven Innovation, jongeren uit diverse opleidingen werkten samen in het Atelier Sociaal Domein. Ze onderzochten hoe het welzijn van jongeren in Leeuwarden kan worden verbeterd, met een focus op eenzaamheid. Hun bevindingen tonen dat eenzaamheid veel voorkomt onder Generatie Z en dat de bestaande hulp vaak onbekend of moeilijk toegankelijk is.
Gebrek aan zichtbare hulp
Uit een enquête onder studenten van Firda in Leeuwarden-Zuid bleek dat 85 procent van de respondenten niet wist waar ze op school hulp konden vinden als ze zich eenzaam voelden. Hoewel sociale activiteiten door de helft van de ondervraagden als positief werden ervaren, gaf een derde aan dat het aanbod verbeterd kon worden.
Student Rutger Terpstra benadrukte dat hulp wel aanwezig is, maar dat de bekendheid ervan te wensen overlaat. Studenten van NHL Stenden kwamen tot een soortgelijke conclusie: de drempel om hulp te zoeken ligt hoog. Vooral jongeren die gewend zijn aan de vaak perfecte beelden op sociale media, ervaren extra druk en onzekerheid.
Praktische aanbevelingen
De studenten deden verschillende aanbevelingen om eenzaamheid onder jongeren aan te pakken:
- Maak activiteiten laagdrempelig: Gebruik sport of andere lichte activiteiten om jongeren in contact te brengen met elkaar zonder sociale druk.
- Bied alternatieven: Zorg ervoor dat studenten niet het gevoel hebben zich bij een vereniging te móéten aansluiten. Druk vanuit sociale verwachtingen kan de eenzaamheid juist vergroten.
- Creëer overzicht: Studenten ontwikkelden een digitaal overzicht van steunpunten en inloopplekken in Friesland, zodat jongeren snel kunnen zien waar ze hulp kunnen vinden.
- Licht op sociaal contact: Een creatieve oplossing zoals de "Studio Badjas," een kennismaking met sociale angst via een ‘silent disco,’ biedt een speels opstapje voor jongeren om zich open te stellen.
Luisteren naar jongeren
De masterstudenten Design Driven Innovation onderzochten mechanismen achter eenzaamheid, zoals sociale angst en isolerende gedachten. Ze ontwikkelden tools om oorzaken snel te identificeren en benadrukten het belang van luisteren naar de behoeften van jongeren bij het ontwerpen van ondersteuning.
Bevindingen gepresenteerd
De bevindingen werden donderdag in Leeuwarden gepresenteerd. Studenten onderstreepten dat eenzaamheid een complex probleem is dat vraagt om een combinatie van zichtbare ondersteuning, toegankelijke activiteiten en maatwerk. Hun boodschap aan beleidsmakers: geef jongeren een stem in het ontwikkelen van oplossingen en maak hulp beter zichtbaar en bereikbaarder
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer
Beeld: Firda