Normal_4516776960_046565d07e_z
40 procent van de jongeren maakt zich grote zorgen over de nieuwe wet op flexwerk, zo blijkt uit onderzoek dat FNV Jong en CNV Jongeren samen met uitzendbureau ABU uitvoerde. Jongeren vrezen hun baan te verliezen wanneer zij vanaf 1 juli 2015 nog maar 2 in plaats van 3 jaar in een tijdelijk contract mogen werken. Dit meldt Metro.
 
Wanneer de nieuwe flexwet ingevoerd wordt mogen werknemers nog maar 2 jaar tijdelijk werken. Het is de bedoeling van de wet dat werknemers sneller zekerheid krijgen. De jongeren vrezen echter dat zij als een gevolg van de nieuwe wet sneller op straat belanden. 40 procent van de jongeren die ondervraagd werd in het onderzoek zei te verwachten dat hun positie op de arbeidsmarkt zal verslechteren door de nieuwe flexwet. Zij zijn met name bang voor grote financiële onzekerheid en verwachten in plaats van sneller een vast contract te krijgen eerder op straat te belanden. 
 
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had in 2012 39 procent van de jongere werknemers een tijdelijk contract. Daar kiezen de jongeren niet zelf voor, zo vertelt CNV Jongeren-voorzitter, Michiel Hietkamp. 90 procent van de jongeren willen graag een vast contract. “Het vaste contract zelf is nog niet eens zo belangrijk. Het zit meer in de dingen die daar aan verbonden zijn. Een hypotheek bijvoorbeeld, is zonder een vast contract zo goed als onmogelijk te krijgen.”
 
Om de positie van de flexwerker te versterken is de Wet Werk en Zekerheid in het leven geroepen. De nieuwe flexwet is hier onderdeel van. De wet moet voorkomen dat werknemers lange tijd steeds maar met tijdelijke contracten voor dezelfde werkgever werken. Het is de bedoeling dat ze eerder aanspraak krijgen op een vast contract. Hietkamp: ”Ik zie eerder gebeuren dat een caissière bij de supermarkt na twee tijdelijke contracten niet meer aan het werk mag omdat ze anders vast in dienst moet. Dat is natuurlijk waanzin.”
 
© Nationale Onderwijsgids