Onafhankelijk Kamerlid Norbert Klein stelt voor de AOW op een zelf gekozen moment in te laten gaan. Over dit initiatiefwetsvoorstel debatteerde de Tweede Kamer gisteren.
Een vast AOW-tijdstip is niet meer van deze tijd, vindt Klein. Je zou je AOW vroeger, later of gedeeltelijk moeten kunnen opnemen. Wie zijn AOW eerder opneemt, krijgt een lagere uitkering. Wie pas later aan zijn AOW begint, krijgt meer uitgekeerd. Als je alleen kunt kiezen tussen voltijds doorwerken of helemaal stoppen, zullen mensen sneller kiezen voor stoppen met werken. Dat is jammer, vindt Klein, want met meer keuzevrijheid heb je de mogelijkheid om geleidelijk wat minder te gaan werken.
Vermeij (PvdA) en Van Weyenberg (D66) zijn wel te spreken over de bedoeling van Kleins voorstel. Ook De Graaf (PVV) en Schut (VVD) zijn positief over de vrijheid die mensen hiermee zouden krijgen.
Heerma (CDA) merkt op dat dit voorstel kan leiden tot armoede. Overschat Klein het financiële bewustzijn van mensen niet? Mensen denken misschien voor de korte termijn een goede keuze te maken, maar leveren op lange termijn veel AOW in. We moeten voorkomen dat mensen een te lage AOW overhouden. Als zij later tekort blijken te komen, moeten zij misschien een beroep doen op aanvullende bijstand, vreest Van Weyenberg.
Is de optie om langer door te werken wel voor iedereen weggelegd? Vermeij benadrukt dat sommige mensen met moeite de AOW-leeftijd halen. Langer doorwerken zit er alleen in als je daar geestelijk en fysiek toe in staat bent. Volgens Ulenbelt (SP) is dit voorstel lang niet voor iedereen aantrekkelijk. Wie op is en niet meer kan werken, krijgt een lagere uitkering. Wie door kan werken, krijgt juist een hogere uitkering. Wat is daar nou sociaal aan?
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids