Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

Koepelorganisatie de PO-Raad roept de overheid op miljoenen euro's extra te investeren in het basisonderwijs. Dit geld is volgens de raad nodig om het grote lerarentekort dat dreigt, op te kunnen vangen. Als de overheid niet ingrijpt zullen er over tien jaar zo'n 6000 tot 8000 te weinig leerkrachten zijn. Dit meldt Trouw.

Het onderwijsveld waarschuwt al jaren voor het dreigende tekort aan leraren. Het aantal studenten dat voor de pabo kiest daalt en is te gering om de uitstroom van docenten die met pensioen gaan te compenseren. Volgens de PO-Raad was er bovendien tot dusver te weinig geld om goed op het tekort te kunnen anticiperen. Beginnende docenten komen moeilijk aan een baan en moeten vaak genoegen nemen met invalwerk of tijdelijke contracten. Het gevolg is dat veel jonge docenten het onderwijs weer verlaten. De raad vindt dat het lerarenberoep weer aantrekkelijk gemaakt moet worden, in de eerste plaats door het verhogen van de salarissen.

De dalende instroom aan de pabo is waarschijnlijk het gevolg van de strengere eisen die aan studenten worden gesteld. Hierdoor komen minder studenten in aanmerking voor de lerarenopleiding. Volgens het Tilburgse onderzoeksinstituut studeerden in 2007 nog zo'n 7000 studenten per jaar af. Naar verwachting zal dit aantal in 2020 gehalveerd zijn. Tegen die tijd zullen dan ook veel scholen met onvervulde vacatures blijven zitten, denkt de PO-Raad.

Naast een structurele investering is er volgens de raad ook een eenmalige injectie nodig om gaten in de begroting te dichten. Volgens de raad lopen de kosten van het primair onderwijs en de overheidsfinanciering zo ver uiteen dat er in 2015 gat van 750 miljoen euro is ontstaan.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids