Normal_pexels-pixabay-208512

Uit politiegegevens blijkt dat er in Zeeland maandelijks 25 bestuurders onder invloed van drugs worden aangehouden in het verkeer. Wanneer je als bestuurder voor het eerst wordt aangetroffen met te veel drugs in je lichaam, dan volgt er een verplichte cursus van 1200 euro. Deze cursus moeten de automobilisten vervolgens zelf betalen, aldus Omroep Zeeland.

Uit de gegevens van de politie blijkt dat veel automobilisten niet beseffen hoe lang drugs invloed hebben op het lichaam. Ze stappen te snel weer achter het stuur en dat zorgt voor de nodige risico’s. Net zoals bij alcohol, beïnvloedt drugs de rijstijl.

De cursus

De drugscursus deed zijn intrede in april 2023. Bestuurders die voor het eerst met te veel drugs op achter het stuur worden aangehouden komen in aanmerking voor deze educatieve maatregel. Men hoopt met deze cursus te voorkomen dat iemand niet nog een keer de fout ingaat. Wanneer iemand weigert de cursus te volgen, dan kan ervoor gekozen worden om het rijbewijs van degene ongeldig te verklaren.

"Cursisten leren dat drugs langer doorwerken en het rijgedrag beïnvloeden", zegt Nanda Troost van het CBR. "De cursus werkt heel vaak verhelderend en er ontstaan goede gesprekken onderling. De cursisten beseffen gewoon niet hoe lang drugs nog nawerken in het lichaam en dus ook het rijgedrag beïnvloeden." Cannabis is de meest gebruikte drug. Verder worden speed, cocaïne en xtc ook veel gebruikt.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema