
Scholen moeten beter voorbereid zijn op rampen en crises. De Europese Commissie (EC) wil dat leerlingen leren omgaan met noodsituaties en dat onderwijsinstellingen crisisprotocollen opstellen. In schoolprogramma’s moeten lessen over paraatheid worden opgenomen. Dit meldt NU.nl.
Net als in de rest van de wereld neemt ook in de Europese Unie het bedreigingsniveau toe. Geopolitieke spanningen, cyberaanvallen en klimaatverandering zorgen voor nieuwe risico’s. EC-voorzitter Ursula von der Leyen stelt dat paraatheid essentieel is. "Onze inwoners, lidstaten en bedrijven hebben het juiste gereedschap nodig om crises te voorkomen en te reageren wanneer zich een ramp voordoet.”
Noodplannen
De EC wil lessen over noodsituaties in het curriculum. Naast educatie moeten scholen en andere essentiële voorzieningen ook zelf beter voorbereid zijn. De EC adviseert om noodplannen op te stellen, zodat diensten, goederen en materialen beschikbaar blijven. Volgens een senior EU-diplomaat is het niet de bedoeling om angst te zaaien, maar is het wel belangrijk om realistisch te zijn over de uitdagingen in de wereld. Hij pleit met name voor een verandering in mentaliteit van de inwoners van Europa.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky