Normal_14067044790072_1

(Novum) - Nederlandse uitgeverijen zouden de handen ineen moeten slaan om e-books in Nederland aan de man te brengen. Dat zeggen spelers uit het boekenvak tegen Novum Nieuws."Mensen willen best betalen voor een e-book, maar dan moet het niet zo duur zijn als fysieke boeken", zegt hoogleraar boekenwetenschap Lisa Kuitert.

Piet van Riele van Ambo Anthos denkt ook dat samenwerking tussen uitgeverijen tot een succesvol verdienmodel zou kunnen leiden, maar ziet dat niet snel gebeuren. "Er is veel wrijving tussen concerns", zegt hij. Ook zijn bedrijf zoekt naar een manier om meer te verdienen aan e-books. "We zitten aan allerlei knoppen te draaien, maar weten niet welke de juiste is."

Het gaat niet goed met de boekverkoop in Nederland. De verkoopcijfers dalen al jaren. De verkoop van e-books zit weliswaar in de lift, maar de uitgeefwereld stoeit nog met het maken van winst. "De branche is ongewillig omdat het niet veel geld oplevert", meent Kuitert.

Het afgelopen kwartaal werden ruim 535 duizend e-books verkocht, een stijging van veertien procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Bijna een op de twintig verkochte titels is een e-book, terwijl de helft van de leverbare boektitels als e-book verkrijgbaar is. Daarbij zijn veel titels illegaal te downloaden. Uit onderzoek van GfK bleek vorig jaar dat eigenaren van e-readers en tablets voor gemiddeld tien procent van hun e-books hadden betaald.

Een andere redenen dat e-books niet als broodjes over de toonbank vliegen, is de prijs. "Mensen willen best betalen voor een e-book, maar dan moet het goedkoper. Een e-book kost nog altijd vijftien euro", zegt Kuitert. "Dat is veel geld voor een e-book", vindt ook Van Riele. Door allerhande acties schat hij dat de gemiddelde prijs van een e-book ligt op 9,99 euro.

Links en rechts worden nieuwe initiatieven aangekondigd. Zo maakte uitgeefconcern WPG Uitgevers vorig jaar bekend met het Belgische LannooMeulenhoff aan een gezamenlijke dienst te werken voor e-books. Vorige week lanceerde de Amerikaanse online boekverkoper Amazon een e-bookservice, die mogelijk naar Nederland komt. ​

Uit frustratie over de prijs richtte Laurens van Hoorn met twee anderen in juni de website Tom Kabinet op. "We willen de e-books betaalbaar maken", zegt Van Hoorn. Op de site kunnen mensen hun e-books doorverkopen. Hun wordt wel gevraagd de e-books van hun e-reader of tablet te verwijderen. Het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) verloor een kort geding tegen de site, maar is van plan te blijven procederen.

"We zijn continu in gesprek met uitgevers om uit te leggen wat Tom Kabinet is", zegt Laurens. "Maar grote uitgeverijen willen er niets van weten." Het NUV laat weten teleurgesteld te zijn dat de oprichters van de site niet op voorhand naar de uitgevers zijn gestapt. "Natuurlijk zijn we altijd bereid om te praten, maar zij zijn gewoon begonnen", liet NUV-baas Geert Noorman weten.

Het NUV verloor onlangs een kort geding tegen Tom Kabinet. De uitgevers zijn van plan door te procederen tegen de handelaar in tweedehands e-books, in welke vorm is nog niet bekend.