Normal_rss_entry-11259

(ANP) - Te vaak komen kinderen die mishandeld worden niet in beeld bij regionale advies- en meldpunten voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik pleit daarom voor een meldplicht bij zelfs maar een vermoeden van kindermishandeling, bracht de organisatie dinsdag naar buiten.

De taskforce vindt dat het belang van de slachtoffers zwaarder weegt dan dat van verdachten wanneer achteraf zou blijken dat het om een onterechte melding gaat.

De overheid moet de bestaande meldcode aanpassen, vindt de organisatie. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid en Welzijn) heeft toegezegd medio oktober met een reactie te komen. De code is een vijfstappenplan waarin staat wat leraren, huisartsen en medewerkers van jeugdzorginstellingen moeten doen als ze kindermisbruik of -mishandeling niet kunnen uitsluiten.

Alarm

Europese kinderombudsmannen sloegen dinsdag alarm over het grote aantal slachtoffers. Een op de tien kinderen (10 miljoen) heeft te maken met huiselijk geweld. Ze hebben hier vaak hun leven lang last van.

De VVD in de Tweede Kamer is voor een meldplicht. ,,Ieder kind heeft het recht om op te groeien in een veilige omgeving. Kindermishandeling moet hard worden aangepakt en waar mogelijk worden voorkomen. Daarom is de VVD altijd voorstander geweest van de meldplicht kindermishandeling'', vindt Kamerlid Brigitte van der Burg.

D66 is tegen en vreest dat een meldplicht averechts zou kunnen werken. Vera Bergkamp (D66) voorziet dat ouders niet meer naar een huisarts of andere hulpverleners durven als die verplicht zijn zelfs het vermoeden van kindermishandeling te melden. ,,We hebben een meldcode, die is er nog niet zo lang. Beroepsgroepen moeten daarin investeren en geef dat een kans.''