https://www.nationaleonderwijsgids.nl/basisonderwijs/nieuws/57369-nog-geen-driekwart-leerlingen-verlaat-basisschool-met-vereist-schrijfniveau.html

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Scholen voortgezet onderwijs en mbo gedeeltelijk weer open

Alle middelbare scholieren en mbo-studenten kunnen vanaf deze week minimaal één dag per week weer fysiek naar school. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) is de maatregel veilig en verantwoord, op voorwaarde dat iedereen in de scholen 1,5 meter afstand houdt. Scholen kunnen ervoor kiezen om op externe locaties les te geven, zoals sportzalen of kerken, op basis van dezelfde voorzorgsmaatregelen als in de school.
 

Dinsdag: Onderwijsministers: Googleproducten niet veilig voor onderwijs

Google Workspace en Google Workspace for Education zijn niet veilig voor het onderwijs. De privacy van gebruikers hiervan is niet voldoende gewaarborgd. Zo is Google de eigenaar van de metadata waarmee het bedrijf kan zien wat de gebruikers online doen, bijvoorbeeld hoe lang ze ingelogd zijn, welke zoekopdrachten ze gebruiken en wat ze aanklikken. Bovendien zou Google zelf de gebruiksvoorwaarden kunnen aanpassen zonder toestemming nodig te hebben van de gebruiker. 
 

Woensdag: Tweede Kamerverkiezingen: wat willen de partijen met het onderwijs?

Op 17 maart is het zo ver: de Tweede Kamerverkiezingen. De focus ligt op de corona-aanpak, maar er wordt ook veel aandacht besteed aan het onderwijs in de verkiezingsprogramma’s. De Onderwijsgids heeft (alfabetisch) op een rijtje gezet wat de grootste politieke partijen voor het onderwijs in petto hebben. (spoiler: veel partijen zetten in op een terugkeer van de basisbeurs en de loonkloof komt ook veelvuldig terug)
 

Donderdag: 'Democratische scholing jeugd is hard nodig

Uit grootschalig onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) blijkt dat ruim een derde van de tweedeklassers niet weet of Nederland een democratie is. Ook vindt de helft van de Nederlandse tweedeklassers leven in een democratisch land niet belangrijk of heeft er geen mening over. Scholen mogen burgerschapsonderwijs nu zelf invullen en doen dat heel verschillend. Een relatief laag percentage Nederlandse leraren voelt zich bekwaam om les te geven over verkiezingen of de grondwet. Daar moet verandering in komen, vinden experts.
 

Vrijdag: Nog geen driekwart leerlingen verlaat basisschool met vereist schrijfniveau

Aan het eind van het basisonderwijs behaalt 73 procent van de leerlingen het fundamentele niveau 1F voor schrijfvaardigheid. In het speciaal basisonderwijs is dit 33 procent, blijkt uit het rapport Peil.Schrijfvaardigheid. Leerkrachten geven in het onderzoek aan dat ze de communicatieve en expressieve functie van schrijven het belangrijkst vinden. In hun onderwijs zetten ze bij de instructie, lesdoelen en feedback echter vooral in op correctheidsaspecten (spelling, grammatica en interpunctie).
 
Door: Nationale Onderwijsgids