Er zijn grote zorgen binnen de gemeenteraad van Amstelveen over het stijgende lerarentekort. Dit kwam woensdag 13 maart naar voren in een raadsdebat over de nieuwe Jeugd- en Onderwijsagenda, opgesteld door het college. Het was D66 die een oproep deed tot actie om zo het tekort terug te dringen, aldus Amstelveens Nieuwsblad.
D66 heeft de ambitie om van Amstelveen de beste onderwijsstad van Nederland te maken, aldus D66-raadslid Saloua Chaara. “Maar dit valt of staat met voldoende leerkrachten voor de klas. Tot nu toe lukte het ons om de tekorten op te vangen door de inzet van zzp’ers of het lesprogramma aan te passen. Maar er dreigt nu een scenario waarbij klassen steeds vaker naar huis worden gestuurd. Ingrijpen is nodig. Graag werk ik met andere raadsleden aan voorstellen voor oplossingen.”
Politiek spreekt zijn zorgen uit
De gemeente probeert het werken in Amstelveen aantrekkelijker te maken door middel van een voorrangsregeling voor betaalbare woningen voor leraren. Volgens Dianne Hoefakker van de ChristenUnie zal het met die regeling alleen niet gaan lukken. “Helaas kan ik andere initiatieven in deze Jeugd- en Onderwijsagenda niet bespeuren. De gemeente moet op meer manieren verantwoordelijkheid nemen.” Exacte cijfers over de tekorten kwamen niet ter sprake in het debat. Hoefakker heeft voorgesteld om naar oplossingen te zoeken in regionaal verband.
Ook Bas Zwart van de VVD maakt zich zorgen over de kwaliteit van de leraren: “Het gevaar bestaat dat in een situatie met veel mogelijkheden om ergens anders heen te gaan, de minder geschikten overblijven. Oftewel: hoe kunnen we de toppers binnenhouden?”
Wethouder hoopvol
Wethouder Frank Berkhout wil samen met het onderwijs het tekort aanpakken. Vanuit de pabo stromen er te weinig studenten met een lerarenopleiding door. Daarom zijn de zij-instromers zo belangrijk. Berkhout denkt dat innovatie van belang is. Dit zorgt ervoor dat we ook met minder bevoegde leraren toch de kinderen kunnen voorzien van onderwijs. Berkhout verwacht ook steun van de woningbouw: “Van de 10.000 woningen die in Amstelveen in de planning zitten, wordt 50 procent ook voor leraren betaalbaar.”
Volgens Philip Bodenstaff van 50PLUS kan je niet zomaar zij-instromers voor de klas zetten: “Docent zijn is een vak op zich. We moeten het probleem oplossen met bevoegde mensen. Zij-instromers kun je wel goed inzetten voor administratieve zaken die leraren momenteel erg veel tijd kosten.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema