De zomervakantie is in regio Zuid officieel voorbij. Basisschoolklassen zaten vanmorgen alweer helemaal vol met kinderen, maar ook met leraren. Scholen sloegen voor de vakantie nog alarm vanwege het grote aantal openstaande vacatures, maar in de regio Zuid lijkt het probleem redelijk opgelost. Dat meldt de NOS.
Een op de tien basisscholen in Nederland was in juli nog op zoek naar nieuwe docenten voor in het aankomende schooljaar. Scholenkoepel Signum, met 24 scholen in de omgeving van Den Bosch, is het gelukt om de vacatures in te vullen. “De inval-pool is nu wel leeg”, aldus bestuurder Jan Heijmans.
Lerarentekort in de Randstad
Vorig schooljaar begonnen de vijf grote steden met een lerarentekort van bijna 20 procent. In het najaar worden de nieuwe cijfers verwacht. Maar onderwijsvacaturesite Meesterbaan laat zien dat in Noord-Holland en in Zuid-Holland de meeste vacatures zijn te vinden.
“Schoolbesturen buiten de Randstad werken veel makkelijker samen”, aldus Karin Straus van de Academie & Vakvereniging van Schoolleiders.
Hogere uitstroom
De uitstroom onder leraren is groter dan de instroom. Leraren haken af omdat de werkdruk te hoog is, er gaan leraren met pensioen en de pabo krijgt maar weinig nieuwe studenten binnen.
Salaris vanuit het NPO
Het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) verlicht met het geld dat over is van de corona-achterstanden een beetje de pijn. Onderwijsassistenten kregen bijvoorbeeld hun salaris gestort van het NPO-geld. Volgend schooljaar is het alleen niet meer mogelijk om beroep te doen op het NPO.
Zij-instromers
Zij-instromers hebben wel veel potentie, maar het is volgens Straus soms nog best lastig. Er wordt van zij-instromers verwacht dat ze een dag in de week in de schoolbanken zitten en een dag stage lopen. Daarnaast zijn ze ook nog aan het werk bij hun huidige werkgever en hebben ze ook nog een privéleven, aldus Straus. “Dat zijn hoge voorwaarden.”
De scholen in de regio Midden gaan volgende week weer beginnen. Regio Noord volgt over twee weken. De scholen op Ameland zijn vorige week al begonnen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk