Leraren uit Utrecht kunnen straks auto parkeren op het schoolplein

Twee basisscholen in Utrecht maken van een deel van het schoolplein parkeerplaatsen voor de leraren. Beide scholen vinden een parkeervergunning namelijk te duur en daarom kwamen ze met deze oplossing. Dat meldt RTV Utrecht.

Basisscholen Sint Jan de Doper en de Blauwe Aventurijn zijn gevestigd in de wijk Hoograven. Vanaf 1 november moeten automobilisten betalen als ze in de buurt parkeren.

'Parkeergeld liever naar leerlingen' 

Juf Esther geeft al twintig jaar les op basisschool Sint Jan de Doper. Op school is ze altijd heel vroeg zodat ze alle tijd heeft om zich voor te bereiden op de naderende schooldag. Omdat ze met de auto komt zou de school straks alleen al 200 euro per maand moeten betalen als ze twee dagen per week naar school komt. “Ik zie liever dat dit geld bij de leerlingen terechtkomt.”

Schooldirecteur Wim Kroeze is bang dat zijn collega’s vanwege de hoge kosten op zoek gaan naar ander werk. Een gedeelte van de leraren komt namelijk van buiten Utrecht. Daarom heeft Kroeze besloten het schoolplein te gebruiken voor extra parkeerplaatsen.

Grasveld 

De kinderen zullen er weinig van merken. Een gedeelte van het grasveld voor de school moet wijken voor een parkeerplaats. Het speelplein blijft daardoor voor een groot gedeelte zoals het nu is.

Parkeren in de wijk 

Een ouder die drie kinderen op de basisschool heeft zitten, is geen fan van het plan van de school. Het stuk groen bij de school opofferen voor parkeerplaatsen vindt hij zonde. Zelf ziet schooldirecteur Kroeze ook het liefst dat de leerkrachten in de wijk hun auto’s parkeren. Het liefst zou hij willen dat de gemeente Utrecht parkeervergunningen aan onderwijspersoneel geeft.

De oplossing van de school is in het nadeel van de kinderen vindt een andere ouder. Ze snapt het parkeerbeleid, maar dat moet niet ten koste gaan van de leerlingen. Dat de school docenten een parkeerplaats wil aanbieden, begrijpt ze ook wel weer. “Goede leerkrachten vinden is ook al een hele opgave.”

Wanneer het schoolplein precies op de schop gaat, is nog niet duidelijk.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk