Dit zijn de beste leraren van het jaar 2024

Stichting Leraar van het Jaar heeft de 25-jarige juf Roos van der Linden uit Utrecht verkozen tot basisschoolleraar van het jaar. De beste MBO-docent van 2024 is Eline Gerritsen van het ROC Nijmegen. Beste docent in het speciaal onderwijs is Roos Hoornick uit Roermond en beste docent voor het voortgezet onderwijs is Arash Mortezavy uit Leiderdorp. Dit melden het Algemeen Dagblad en Leraren van het Jaar. 

Beste basisschooldocent 2024

De jonge docente Van der Linden werkt op de basisschool de Regenboog in Tuindorp en wordt geprezen voor haar wijsheid, passie voor goed onderwijs en haar vermogen om zelf ook van leerlingen te willen leren. Volgens de jury heeft Van der Linden continu leren en samenwerken met ouders hoog in het vaandel en ziet ze graag dat haar leerlingen uit groep 8 straks klaar zijn voor de maatschappij. Daarom besteedt ze ook aandacht aan inclusie, diversiteit en kansengelijkheid.

Beste MBO-docent van 2024

Voor Gerritsen geldt dat de jury ziet dat studenten zichzelf kunnen zijn bij haar. Ook prijst deze haar brede kennis en kunde, zoals een skillspaspoort en wijncertificaat. Gerritsen is volgens de jury een ambassadeur voor het leraarschap.

Beste VO-docent van 2024

De jury ziet Mortezavy als verbinder. Hij verbindt zijn passie voor het vak met compassie voor zijn leerlingen. Hij ziet wat leerlingen nodig hebben en vertaalt dat naar de lespraktijk op individueel niveau. “Elke dag weet hij weer de verbinding te leggen, hij is empathisch en beschikt over een gezonde dosis humor.” De jury laat weten diep geraakt zijn door het pleidooi van Mortezavy voor diversiteit en inclusiviteit.

Beste docent Speciaal Onderwijs 2024

Roos Hoornick van De Ortholaan in Roermond is verkozen tot beste docent in het speciaal onderwijs. Leerlingen, collega’s en ouders dragen de docente op hun handen. Ze is enthousiast over haar werk in het speciaal onderwijs en werkt aan inclusiever onderwijs. Daarmee vergroot ze de kansengelijkheid in het SO. “Met heel veel respect voor de andere kandidaten heeft de jury gekozen voor die docent met het minst gepolijste taalgebruik. Wiens levensmotto is ‘je mag ondeugend zijn, maar niet liegen’. Maar haar taal zo verbindend laat zijn en met flair brengt, dat je eigenlijk vooral bij haar weer leerling zou willen zijn”, besluit de jury.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky