Docenten aan de slag met leesplezier op Dag van het Literatuuronderwijs

Op het symposium Dag van het Literatuuronderwijs, op 5 november in Rotterdam, gaan honderden leraren Nederlands en mediathecarissen aan de slag met hoe ze het leesplezier in hun klas kunnen aanwakkeren en versterken. De media schrijven veel over de ontlezing onder Nederlandse jongeren en het verschralen van hun literaire competenties. Tijdens het symposium krijgen deelnemers inzicht in hoe ze daar in de praktijk mee om kunnen gaan en hoe leesplezier hier een positieve impuls aan kan geven. Dat meldt Passionate Bulkboek. 

Het is de zeventiende editie van dit symposium, dat wordt georganiseerd door stichting Passionate Bulkboek, met ditmaal een programma in het kader van (lees)plezier in de praktijk. Hierbij komen onderwerpen aan bod als verboden boeken, kunstmatige intelligentie, leesplezier versus leesvaardigheid en de nieuwe kerndoelen en eindtermen. Deze onderwerpen blijken zeer te leven onder de doelgroepen, want het symposium is sinds twee weken volledig uitverkocht.

Dilemma 

Naar aanleiding van de opnieuw opgelaaide discussie over pulpschrijvers afgelopen mei, openen auteur Kluun (Raymond van de Klundert) en docente Nederlands Michelle van Dijk de dag met een prikkelend dilemma: werkt het om lezen verplicht te stellen of heeft dat juist een averechts effect?

In een nagesprek gaan bezoekers met hen en elkaar in debat om hun kijk op dit onderwerp te delen. Daarna volgt een gevarieerd programma met sprekers als Stine Jensen, Martin Rombouts en Pim Lammers.

Programma voor mbo-docenten 

Deze editie biedt voor het eerst een programma voor mbo-docenten. Dit programma biedt hen ondersteuning om hun studenten bewust te maken van de waarde van lezen, zowel voor hun persoonlijke ontwikkeling als hun beroepspraktijk. Mbo-docenten volgen tijdens de Dag van het Literatuuronderwijs een eigen route met inspirerende workshops. De organisatie streeft ernaar deze toevoeging aan het programma de komende edities verder uit te breiden.

Door: Nationale Onderwijsgids