Schoolleiders Stip-school willen hun baan terug en stappen naar de rechter

Op woensdag 20 november startte een rechtszaak tegen het bestuur van de Utrechtse Stip-school en twee medewerkers die uit hun functie zijn gezet. De twee afdelingsleiders zitten nu allebei thuis. Heeft de school uit Utrecht goed gehandeld door de leiders uit hun functie te zetten? Dat meldt RTV Utrecht.

De (oud)-medewerkers zaten in het managementteam van de school. Dat team bestond eigenlijk uit drie leden, de derde persoon mocht wel op de school blijven.

School in het speciaal onderwijs 

Op Stip VSO Utrecht, een school in het speciaal onderwijs voor moeilijk lerende kinderen, liep het al langer niet lekker. Het vrouwelijke lid van het managementteam zou met medewerkers van de school haar seksuele ervaringen met dates. Het mannelijke lid van het managementteam zou dominant, boos, agressief, vijandig en onbeschoft gedrag hebben laten zien.

Onveiligheid onder medewerkers 

Dit kwam naar voren uit een onderzoeksrapport onder de medewerkers over onveiligheid. De twee afdelingsleiders waren zich van geen kwaad bewust. Het onderzoek klopt volgens de twee niet en de onderzoekster was niet bevoegd om het onderzoek uit te voeren.

Verbaal geweld 

De vrouwelijke afdelingsleider heeft in het verleden weleens ervaringen uitgewisseld met collega’s, aldus haar advocaat Praamstra. Maar dat zou voor werktijd zijn geweest. Dat de mannelijke afdelingsleider verbaal geweld gebruikte zou teruggaan naar een situatie waarin een medewerker werd aangesproken op haar functioneren. “Het kan zijn dat zij zich onveilig heeft gevoeld, maar dat doet niets af aan zijn verantwoordelijkheid om medewerkers aan te spreken”, aldus advocaat Praamstra.

Advocaat van PCOU (de overkoepelende stichting Protestants Christelijk Onderwijs Utrecht), Van der Ham vindt het niet alleen een juridische kwestie. “Het gaat namelijk om mensen.” Er is volgens de stichting altijd gekeken naar hoe ze de twee afdelingsleiders zo snel mogelijk weer aan het werken konden krijgen, desnoods bij een andere school. Daarvoor was wel een assessment nodig.

Assessment 

De mannelijke afdelingsleider vond het moeilijk te accepteren dat hij een assessment moest doen. Hij kreeg opeens te horen dat hij bij Stip niet meer mocht terugkomen, maar als je je assessment goed maakt dan kan je misschien bij een andere organisatie aan het werk. Zijn vrouwelijke collega wil er geen woorden meer aan vuil maken.

De rechter doet over twee weken, op 4 december, uitspraak in deze zaak.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk