In het Friese Firdgum is begonnen met de wederopbouw van het vroegmiddeleeuwse zodenhuis dat vorig jaar november deels was ingestort. De reconstructie gebeurt onder leiding van het Terpencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in samenwerking met onder meer de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL). Dit meldt de RUG.
Studenten Bouwkunde van de NHL hebben de afgelopen maanden samen met archeologen gewerkt aan een verbeterd ontwerp voor het zodenhuis. De nieuwe constructie moet niet alleen veilig zijn voor bezoekers maar ook beter aansluiten bij de huidige kennis van vroegmiddeleeuwse boerderijbouw. Deze week is een team van vrijwilligers gestart met de bouw van de houten kapconstructie en nieuwe muren van graszoden.
Het zodenhuis in Firdgum is een archeologisch experiment die inzicht moet bieden in de vroegmiddeleeuwse bouwtradities. Omdat in het kustlandschap in die periode geen bomen groeiden, werden de muren volledig uit op elkaar gestapelde zoden opgebouwd. Het project moet duidelijk maken hoe dit precies mogelijk was en maakt deel uit van promotieonderzoek van Daniel Postma aan de RUG.
De herbouw wordt uitgevoerd door vrijwilligers waarvan de meesten ook betrokken waren bij de bouw van het eerste zodenhuis. De organisatie hoopt dat ook meer jongeren uit de omgeving in hun zomervakantie mee willen werken aan de bouw. Vooral voor de middagen worden dringend mensen gezocht. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij projectcoördinator Trijneke Sibma via t.sibma.archeo@gmail.com. Het project biedt een unieke mogelijkheid voor geinteresseerden om meer te leren over de bouwtradities van de vroegere terpbewoners. Na afronding van het project is het zodenhuis weer toegankelijk voor publiek.
© Nationale Onderwijsgids