De veranderingen die voor de komende jaren op stapel staan in de zorg, vereisen een nieuwe visie op het onderwijs van huidig en toekomstig zorgpersoneel. Om het vernieuwen van de zorgopleidingen in goede banen te leiden is het Zorgpact in het leven geroepen door de ministeries van Onderwijs en Volksgezondheid. Het initiatief moet de samenwerking tussen onder meer de zorg en het onderwijs leiden. Dit meldt Scienceguide.
De zorg wordt complexer, er komen steeds meer technologieën die een rol spelen en er is in toenemende mate aandacht voor de regie van de patiënt. Om mensen de komende jaren goed voor te bereiden op de gang van zaken op de werkvloer, moeten de zorgopleidingen daarom aangepast worden. Zowel op het gebied van bij- en omscholing van het huidige zorgpersoneel als op het gebied van de mbo, hbo en universitaire opleidingen. Er wordt verwacht dat de vraag naar breder, hoger en anders opgeleid personeel in de zorg toe gaat nemen.
Het Zorgpact, onder leiding van Doekle Terpstra, leidt de zoektocht naar antwoorden op de vraag hoe het zorgpersoneel uitgerust moet gaan worden voor de nieuwe taken. Terpstra: “We gaan van zorgen voor, naar zorgen dat. Ik zie al veel instellingen samen zoeken naar manieren om dat mogelijk maken. Het Zorgpact wil die beweging verder faciliteren.” Dit wil het pact doen door in te zetten op gezamenlijke, regionale aanpak.
De komende maanden trekt Terpstra het land in en gaat op zoek naar succesvolle en vernieuwende initiatieven en netwerken. Tevens gaat hij het gesprek aan met betrokken partijen. Zij worden dan ook gevraagd om vanuit hun eigen expertise een bijdrage te leveren. Later dit jaar zal het Zorgpact vervolgens een kopgroep van 100 goede voorbeelden presenteren met als doel andere zorg- en onderwijsinstellingen te inspireren.
© Nationale Onderwijsgids