Normal_piloot

De ministeries van onderwijs en infrastructuur gaan onderzoeken of het mogelijk is een pilotenopleiding te verzorgen via de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Hanzehogeschool Groningen. Reden hiervoor zijn de hoge kosten van particuliere pilotenopleidingen. Dit meldt Scienceguide.

Dit blijkt uit een verslag van een ‘algemeen overleg luchtvaart’, dat onlangs is gepubliceerd. Tweede Kamerlid Monasch had al eerder aangegeven dat hij zich stoort aan de extreem hoge kosten en misstanden bij particuliere pilotenopleidingen. Door de hoge kosten haken studenten voortijdig af en in sommige gevallen hadden studenten een diploma dat niet werd geaccepteerd bij de luchtvaartmaatschappijen. “Wij hebben geopperd dat de staatssecretaris samen met de minister van onderwijs bekijkt of er geen noodzaak is om dit gewoon fatsoenlijk te regelen. Daar zijn verschillende gedachten over, bijvoorbeeld het idee om het binnen de kaders van een hbo-opleiding aan te bieden”, aldus Monasch.
 
In het Algemeen Overleg gaf staatssecretaris Dijkstra aan dat er al een werkgroep is opgericht waaraan ook de HvA en de Hanzehogeschool meedoen. Binnen de werkgroep wordt bekeken of “de huidige bacheloropleiding luchtvaart aan een van de hogescholen zou kunnen worden uitgebreid met een erkende opleiding tot piloot bij een erkende vliegschool”, aldus de staatssecretaris. Ook reductie van de kotsen wordt hierin meegenomen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids