Studenten van de Wageningen University en HAS Hogeschool zijn het meest tevreden over hun opleiding. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van opinieblad Elsevier en onderzoeksinstituut ResearchNed. De onderzoekers stelden op basis van beoordelingen door de studenten een ranglijst samen van Nederlandse universiteiten en hogescholen. Morgen verschijnt het volledige rapport Beste Studies 2016 met alle resultaten per onderwijsinstelling. Dit meldt Elsevier.
Voor het samenstellen van de ranglijst leunen de onderzoekers grotendeels op de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) en dan met name de vraag hoe tevreden de studenten zijn over hun opleiding in het algemeen. De gemiddelde score per opleiding wordt vervolgens vergeleken met de gemiddelde score van alle hogescholen of alle universiteiten.
Dit jaar scoorde Wageningen University onder de universiteiten het beste met een bovengemiddelde score voor 12 van de 19 opleidingen. Studenten van de HAS Hogeschool gaven 7 van de 10 opleidingen een bovengemiddeld goed cijfer.
In de ranglijst maken de onderzoekers vervolgens onderscheid tussen verschillende soorten onderwijsinstellingen gebaseerd op opleidingenaanbod en specialismen. Zo komt van de technische universiteiten de TU Eindhoven als beste uit de bus. De Eindhovense universiteit staat daarnaast in het algemene klassement van universiteiten op de tweede plaats, gevolgd door Tilburg University. Van de algemene universiteiten scoort Radboud Universiteit Nijmegen het beste. Met een tevredenheidscore van 2,6 procent doet het Radboud het echter veel minder dan koploper Wageningen (63,2 procent). Voor het hbo worden de tweede en derde plek ingenomen door de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en ArtEZ, tevens de beste twee opleidingen binnen de categorie Hogescholen voor kunst. Avans Hogeschool staat op nummer één bij de brede hogescholen.
Morgen publiceert Elsevier de details van de studentbeoordelingen van ruim 21 duizend opleidingen. Per opleiding verschaft het rapport ook informatie over onder meer contacturen met docenten, studiesucces en de studentenpopulatie. Deze gegevens kunnen middelbare scholieren gebruiken bij het maken van hun studiekeuze, stelt Elsevier.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids