In de aflopen tien jaar is het aantal afgestudeerden dat een masteropleiding volgt met een derde afgenomen. Dit blijkt uit berekeningen van de Onderwijsinspectie. Dit meldt Trouw.
Deze cijfers staan haaks op wat minister Bussemaker beoogt: het versoepelen van de overgangen tussen de verschillende onderwijsniveaus. De precieze redenen voor de daling van het aantal masterstudenten is niet duidelijk. Waarschijnlijk zijn geld en regelgeving de grootste boosdoeners. Hbo-studenten moeten eerst een premaster volgen ter voorbereiding op de beoogde master. Eerder werd dit bekostigd door de overheid, maar nu krijgen universiteiten daar geen geld meer voor. Gevolg is dat de schakeltrajecten van hbo naar master selectiever zijn geworden, omdat de universiteiten zeker willen weten dat de student zijn masteropleiding ook afrondt. Pas dan krijgen de universiteiten hun geld.
Daarnaast mogen universiteiten anderhalf keer het normale collegegeld vragen voor een schakeltraject. Ook schrijven sommige universiteiten de premasterstudent in als contractstudent in plaats van bachelor- of masterstudent. Krijgt de student bij dit laatste gewoon studiefinanciering, als contractstudent heeft de student geen recht op studiefinanciering en bijkomende zaken zoals een beurs en studenthuisvesting.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids