De UNESCO-vlag mag uit binnen de Marnix Academie; de pabo in Utrecht is de vijfde hogeschool in Nederland die UNESCO-school wordt. “Het mooie is dat wij daarvoor nauwelijks iets extra’s hoeven te doen, de voorwaarden waar een UNESCO-school aan moet voldoen zitten gewoon in ons onderwijspakket,’’ aldus hogeschooldocent Gerben de Vries. Dit meldt de Marnix Academie.
Elke UNESCO-school moet aan vier UNESCO-thema’s voldoen; duurzaamheid, vrede en mensenrechten, intercultureel leren en wereldburgerschap. Als duurzaamste pabo van Nederland bleek de Marnix Academie ‘groen’ genoeg voor het eerste onderdeel. Intercultureel leren en wereldburgerschap zitten verankerd in het onderwijsprogramma Grenzeloos leren, zo kunnen alle tweedejaars studenten minimaal een week naar een school in het buitenland om daar het onderwijs en de samenleving te onderzoeken.
Wereldburgerschap en Vrede en mensenrechten zijn onder meer vertegenwoordigd in een omvangrijk project waarin de bij- en nascholing voor alle (ex)studenten in onderwijs aan nieuwkomers is opgenomen. “Daarnaast organiseren we op al deze thema’s door het jaar heen projecten,’’ aldus initiatiefnemer De Vries, “Zo waren de derdejaars actief als vrijwilliger in de Week van Respect in Utrecht. Binnenkort is er een themadag voor studenten rond nieuwkomers.’’
Met een UNESCO-erkenning maakt de school deel uit van een wereldwijd netwerk. De Vries: “Daarbinnen kunnen we ons op de thema’s nog verder ontwikkelen, over de grens zelfs met nieuwe internationale contacten.’’ De UNESCO-vlag komt op 27 januari binnen, maar mag pas worden buiten gehangen als de officiële goedkeuring van de UNESCO-commissie in Parijs er is. Tot die tijd is de school nog aspirant-lid maar hangt de trofee wel al in de hal.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids