Per september 2017 gaat de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) het Opscholingstraject bevoegdheid groepsleerkracht vmbo-onderbouw (basis/kader) aanbieden. Hierdoor werkt HAN mee aan een oplossing voor de ongeveer 1500 pabo-gediplomeerden werkzaam in het vmbo die volgens de wet onbevoegd zijn om in het vmbo les te geven. Dit meldt HAN.
In de Kamerbrief ‘Plan van aanpak tegengaan onbevoegd lesgeven vo’ van staatssecretaris Dekker werd al aangekondigd dat een oplossing gezocht zou worden voor de vele pabo-gediplomeerden in het vmbo die volgens de letter van de wet onbevoegd zijn om in het vmbo les te geven. De VO-raad, Onderwijscoöperatie en Vereniging Hogescholen hebben daartoe gezamenlijk een voorstel ontwikkeld dat tot stand is gekomen op basis van een zorgvuldig proces. Staatssecretaris Dekker heeft dit voorstel overgenomen. Het resultaat is een traject op maat.
Pabo-gediplomeerden die dit traject met succes afronden behalen de bevoegdheid 'groepsleerkracht onderbouw basis/kader' met daarbij vermeld de vakken die gegeven mogen worden op basis van de profielkeuze. Na het opscholingstraject zijn zij inzetbaar en bevoegd voor rekenen/wiskunde, Nederlands en het gekozen vak of de vakken uit de profielkeuze. Dit geldt voor lessen in de onderbouw (eerste twee leerjaren) vmbo basis-kader.
Deze cursus is bedoeld voor pabo-gediplomeerden en afgestudeerden van de Pedagogische Academie, die werkzaam zijn in de onderbouw van het vmbo basis-kader of in het voorbereidend speciaal onderwijs en hier nog geen officiële bevoegdheid voor hebben. De kosten van dit opleidingstraject worden door de rijksoverheid vergoed. Via de werkgever kan de subsidie worden aangevraagd bij DUS-I (Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen).
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids