Vier studenten van de Hogeschool van Amsterdam van de minor Zorgtechnologie hebben een sensorensysteem ontwikkeld dat gebaren direct omzet in spraak. Via een sensor worden verschillende bewegingen gekoppeld aan betekenisvolle tekst. Dit stelt mensen die problemen hebben met hun spraak in staat op een snellere manier te communiceren. Dit meldt HvA.
NOG
Studenten ontwikkelen sensorensysteem dat gebaren omzet in spraak
-De ouders van de twintigjarige Thomas zochten contact met de minor Zorgtechnologie van de HvA met het verzoek een communicatiemiddel te ontwikkelen voor hun zoon. Thomas heeft dystonie, waardoor hij halfzijdig verlamd is en regelmatig spasmes heeft. Ook zijn spraakspieren zijn aangetast waardoor hij niet kan praten. Tot nu toe kon Thomas de belangrijkste mededelingen aangeven via een dashboard op zijn rolstoel. Een voice-app op zijn iPad leest vervolgens de ingeprogrammeerde tekst op. Maar deze handeling gaat te langzaam om bijvoorbeeld voorbijgangers te kunnen aanspreken.
Vier studenten van de opleidingen Ergotherapie, HBO-ICT, Oefentherapie en Technische Bedrijfskunde hebben het afgelopen halfjaar een systeem ontwikkeld dat op de hand van Thomas kan worden aangebracht. Het herkent zijn belangrijkste gebaren en zet deze om in taal. Het communicatiemiddel (We Talk) van de studenten, een sensor, kan op de hand van Thomas worden bevestigd. Deze sensor op Thomas’ hand staat in verbinding met een minicomputer waarin verschillende bewegingen van Thomas zijn gekoppeld aan betekenisvolle tekst. Hierdoor kan Thomas sneller communiceren met mensen op hem heen.
De volgende stap is om de sensor verder af te maken. Hoewel de studenten al klaar zijn met de minor, wil het viertal er zelf naast hun studie mee door en het product uiteindelijk afmaken met de juiste look & feel. Ze denken erover om dit in een student-onderneming te doen.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids