Lachgas was op Koningsdag populair. Verschillende mensen in Amsterdam, met name jongeren, gingen er afgelopen zaterdag aan onderdoor en werden onwel. Het Trimbos Instituut heeft aangekondigd de schadelijkheid van lachgasgebruik opnieuw onderzoeken. Dit melden De Telegraaf en Het Parool.
NOG
Lachgasgebruik onder studenten blijft controversieel
-Al is het gebruik van lachgas niet verboden, gevaarlijk kan het wel zijn. Met name voor gebruikers die al alcohol en ander verdovende middelen hebben gehad. Het Trimbos-instituut waarschuwt dan ook voor lachgas en vreest voor de langetermijngevolgen.
Uit eerder onderzoek van het Trimbos bleek dat lachgasgebruik onder mbo- en hbo-studenten van 16 tot en met 18 jaar tussen 2015 en 2017 was toegenomen: 29 procent gebruikte in 2017 weleens lachgas, tegen 20 procent in 2015. De partydrug kent nog steeds een stijgende populariteit. De komende tijd zal het instituut met een groep experts opnieuw naar de schadelijkheid van lachgasgebruik kijken.
Lachgas geeft een kortdurende maar sterke roes. Door het zuurstoftekort dat optreedt kunnen gebruikers last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn, verwardheid, misselijkheid en flauwvallen. Langdurig gebruik van lachgas kan hersenbeschadiging veroorzaken omdat het gas de werking van vitamine B12 blokkeert. Daarnaast is er risico op bevriezing (van de longen, lippen, neus en stembanden), gehoorschade en zelfs onvruchtbaarheid.
Door: Nationale Onderwijsgids