Normal_nhl_hogeschool__gebouw__nieuwbouw

Hoe maak je een robot zo geavanceerd dat hij eieren kan herkennen, rapen en afleveren zonder een kip omver te rijden? En wat gebeurt er met het ontwerp als diezelfde robot ook een hindernisbaan moet overwinnen? Op donderdag 27 juni is het zover: Robot Day. Dan laten 150 tweedejaarsstudenten van NHL Stenden Hogeschool hun zelf ontworpen en gebouwde robots de strijd met elkaar aangaan. Dit meldt NHL Stenden Hogeschool.

Bij de 150 studenten staat Robot Day al maanden rood omcirkeld in de agenda. Slimme robots gaan de strijd met elkaar aan op het gebied van snelheid, slimheid, robuustheid en schoonheid. Het evenement is een vast onderdeel in de bacheloropleidingen HBO-ICT, Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde aan NHL Stenden. Daarmee sluit de hogeschool aan bij een wereldwijde ontwikkeling op het gebied van Robotica. De slimme mechanische wezens zijn uitgerust met tientallen motoren, diverse sensoren, camera’s en geavanceerde software. De spannende robotwedstrijd leverde afgelopen edities al uitstekende resultaten op. Vergeleken met voorgaande jaren is de diversiteit in robots nog nooit zo groot geweest. De effectiviteit van het leerproces neemt bij de studenten toe, omdat zij hun creativiteit in het leerproces meer kwijt kunnen.

 

Vernieuwende methodes

Door de complexiteit van de robots wordt er multidisciplinair gewerkt. De studenten worden uitgedaagd om een robot te ontwikkelen die deelneemt aan de Robot Day wedstrijd, bestaande uit zeven totaal verschillende opdrachten. De studenten zijn vrij gelaten bij het ontwikkelen van hun robot, wat tot resultaat heeft dat ieder team een compleet andere aanpak heeft voor de opdrachten. Waar sommige teams een robot bouwen die lijkt op WALL-E, hebben andere groepen gekozen voor een spin op tank-tracks. Daarnaast is het ook de vraag waar het brein van de robot zit. 
 

Klaar voor de toekomst

Met Robot Day richt NHL Stenden Hogeschool zich op de toekomst. De hogeschool streeft ernaar om studenten op een moderne manier te laten leren om zo innovatieve producten te kunnen ontwikkelen. Robots worden bijvoorbeeld ingezet voor het opruimen van olie op stranden of het onschadelijk maken van mijnen in oorlogsgebieden. Ook voor huishoud- en zorgtoepassingen wordt robotica steeds vaker toegepast.
 

Toepassing van Design Based Education (DBE) 

De wijze waarop studenten aan deze robots werken is een voorbeeld van invulling van het DBE onderwijsconcept van NHL Stenden: werken in ateliers aan ontwerpopdrachten.
 
Door: Nationale Onderwijsgids