Van 4 tot 9 oktober doen zo'n 50 studenten en professionals uit Portugal, Polen, Oostenrijk en Nederland in Groningen samen een week lang proeven en onderzoek op het gebied van klimaatverandering. Eén van de programmaonderdelen is het testen van bestaande maatregelen op het gebied van klimaatadaptatie in de stad. Dit meldt Hanzehogeschool Groningen.
Tijdens deze week trekken de deelnemers de laarzen aan en doen ze allerlei proeven rondom klimaatverandering in de stad. Bijvoorbeeld een proef rond waterinfiltratie door wadi’s onder water te zetten. Ook onderzoeken ze de hitte- en koude stress in onze stad met klimaatsensor-fietsen, interviewen ze bewoners over hun ervaringen met maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan en meten ze de waterkwaliteit van de vijvers in de stad met lucht- en onderwaterdrones. Daarnaast delen de deelnemers in een snelkookpan-setting hun ervaringen en kennis over de nieuwste onderzoeksmethodes en oplossingen over klimaatverandering.
Wadi's
Zo worden er op 5 oktober op meerdere plekken in de stad wadi’s onder water gezet met onder andere de gemeente Groningen. Daarvoor wordt een giertank gevuld met water en uitgestort in een wadi. Daarmee wordt het effect van een hevige regenbui nagebootst en wordt er gekeken of de wadi’s wel werken zoals ze zouden moeten werken. Stroomt het water goed weg, of blijft het water juist staan? Op deze manier wordt in beeld gebracht hoe goed Groningse wijken bestand zijn tegen klimaatverandering en wat er moet gebeuren om dat te verbeteren.
Klimaatverandering
Klimaatverandering veroorzaakt wereldwijd grote problemen zoals wateroverlast, droogte en hittestress, ook in steden. Hoe kunnen we onze steden nu zo inrichten en ons aanpassen aan het veranderende klimaat dat de steden leefbaar en klimaat adaptief zijn en blijven? Het IMPETUS project, waar het Climate Café onderdeel van uitmaakt richt zich op het beantwoorden van deze vraag.
Data
Zij doen dat door gegevens te verzamelen over de stedelijke omgeving vanuit verschillende perspectieven. Deze data worden vervolgens in de Climatescan gezet waardoor er vanuit de hele wereld toegang is tot de data en inzichten die zijn opgedaan. Het IMPETUS (Innovative Measurement Tool towards Urban Environmental Awareness) project wordt gefinancierd door het Erasmus + programma van de EU.
Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Hanzehogeschool Groningen