'De pechstudent is niet verantwoordelijk voor studeren onder het leenstelsel'

 De generatie ‘pechstudenten’ wordt effectief veroordeeld tot 35 jaar aan schulden. En dat terwijl ze niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het feit dat ze onder het leenstelsel studeren. Dat maakten FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond duidelijk met het toneelstuk ‘De berechting van de pechstudent’. Dat werd opgevoerd in TivoliVredenburg in Utrecht. Dat meldt ScienceGuide. 

Op het podium van TivoliVredenburg droeg de student in kwestie een afstudeerhoed en een paar handboeien. De aanklacht luidde dat de student zelf had besloten om in 2016 te gaan studeren en tijdens zijn studie te stoppen met zijn bijbaantje. “Iedereen weet dat een 17-jarige best in staat is om keuzes te maken die een jarenlange impact hebben”, aldus de ‘advocaat’.

Invloed op de Tweede Kamer 

Hoewel het een toneelstuk is, is de situatie van deze ‘student’ niet uniek. Voorzitter van de LSVb Joram van Velzen geeft aan dat ze heel vaak horen dat mensen van wie de oudere broer of zus heeft kunnen studeren met 14.000 euro aan basisbeurs en dat ze zelf helemaal niets meer ontvangen. Van Velzen hoopt met het toneelstuk invloed te kunnen uitoefenen op de Tweede Kamer. Het eerstvolgende debat over het onderwijs staat gepland op 13 februari.

Pechgeneratie 

Minister Dijkgraaf zal dan in ieder geval niet praten over de ‘pechgeneratie’. Dijkgraaf gaf eerder al aan dat je moest oppassen als je dat woord zou gebruiken. ‘’ Wat weet je nu of hetgeen aankomende generaties nog gaan meemaken? Waarom zouden zij de ‘geluksgeneratie’ zijn? Ik snap het frame pechgeneratie, maar heb zelf wel enige twijfel of dat het juiste woord is.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk