Het leiderschap van de toekomst ligt bij de jongeren

Een kleurrijk gezelschap verzamelde zich in voormalig zwemparadijs BlueCity voor Let’s Grow Together 2023. Jongeren en bestuurders uit het groene domein werden uitgenodigd met elkaar aan tafel te gaan zitten en samen het leiderschap van de toekomst te schetsen. Dat meldt Groenpact Jongerenplatform. 

“Jongeren doen ontzettend veel en willen graag impact maken,” schalde het in circulaire hub BlueCity in Rotterdam. Sarah van Buren, dagvoorzitter, ging verder: “maar soms schuren hun waarden met de status quo van de stakeholders in het groene domein.” Jongeren en bestuurders keken om zich heen, glimlachten, en herkenden zich in het gezegde. Zo'n 60 jongeren en vertegenwoordigers van toonaangevende organisaties zoals Albert Heijn, FrieslandCampina, Koppert Cress, ZLTO, ABAB, Bayer, WUR, Groenten Fruithuis en Unilever waren in oktober aanwezig om met elkaar in gesprek te gaan.

Generatieverschillen op de werkvloer 

De dag begon met een keynote presentatie van Thijs Launspach over generatieverschillen. Deze verschillen kunnen conflicten op de werkvloer veroorzaken, maar juist ook kansen bieden voor verandering, vertelt hij. Millennials kunnen leren van de ervaring en kennis van generatie X, terwijl de oudere generatie kan worden geïnspireerd om thema's als mentale gezondheid en duurzaamheid te integreren in de bedrijfscultuur.

Duurzaamheid 

De gesprekken aan tafel benadrukten de behoefte aan een nieuw narratief in de agrifoodsector waar zowel bestuurders als jongeren zich in kunnen vinden. Duurzaamheid moet niet slechts een aspect van de sector zijn, maar volledig geïntegreerd in het DNA van bedrijven. De innovatiekracht van de sector, bijvoorbeeld, wordt nog te weinig belicht, terwijl het met de juiste storytelling dé manier kan zijn om jongeren aan te spreken.

Jonge werknemers komen vol ambitie uit hun opleiding en lopen op de arbeidsmarkt tegen de realiteit. Een veelvoorkomende valkuil is dat ze hun eigen duurzaamheid uit het oog verliezen en met burn-outklachten te maken krijgen. De jongeren kaartten aan dat ze hierin ondersteuning van hun werkgevers verwachten en pleitten voor een structurele plek aan tafel om de onderliggende problemen aan te pakken.

Input van de jongeren 

Op bovenstaande uitdagingen werden met input van de jongeren én bestuurders drie concrete oplossingen gevonden. Jongeren zien bij hun toekomstige werkgever graag dat ze aan de slag gaan met laaghangend fruit in hun eigen invloedssfeer. Denk aan vegan lunches op kantoor of minder papier gebruiken - een makkelijke manier om een sterk verhaal neer te zetten en strategie om te zetten in uitvoering. Deze maatregelen mogen best een beetje tegen de regels ingaan, want jongeren waarderen ‘bovenwettelijk lef’, zoals één van de deelnemers het noemde. Als laatste moedigen de jongeren de bestuurders aan om hulp te zoeken van externe partijen als ze vast komen te zitten in een vraagstuk. Een frisse wind van een andersdenkende partij kan veel impact hebben.

Tijdens de afsluitende borrel zochten veel jongeren en bestuurders elkaar weer op. Hoewel het vaak lijkt dat de transitie te langzaam gaat, merkten de aanwezigen dat de gesprekken die vandaag gevoerd zijn nodig waren. Jongeren stelden stevige vragen aan de zittende bestuurders. Het groene domein staat steeds meer open voor de nieuwe en soms kritische energie en ambitie van jongeren. Generatie- en definitieverschillen moeten worden overbrugd, want zoals een van de deelnemers treffend opmerkte, “dialoog is verandering.”

Aangesloten organisaties 

Het Groenpact Jongerenplatform is een koepelorganisatie voor 6 jongerenorganisaties in het groene domein. Ondanks hun verschillen schreven zij een gezamenlijke landbouw- en voedselvisie. De aangesloten organisaties zijn:
●    KEK
●    Slow Food Youth Network
●    Jonge Klimaatbeweging
●    Studenten voor morgen
●    NAJK
●    Oogst van Overmorgen 

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Floor Besuijen