Hogeschool NHL Stenden uit Leeuwarden kritisch op kabinetsplannen

Hogeschool NHL Stenden is zeer ontevreden over de onderwijsbezuinigingen van het kabinet. Internationale studenten en onderzoek ontvangen minder geld dan eerder de bedoeling was. Dat meldt Omroep Friesland. 

Het bestuur van de hogeschool geeft aan dat de beslissingen uiteindelijk weer terugkomen bij het kabinet. Het hoger onderwijs is namelijk een plek voor vernieuwing. Het wetenschappelijk onderzoek wordt omgezet in innovatie, zo stelt Erica Schaper, voorzitter van het college van bestuur. “Bezuinigen op onderwijs en onderzoek gaat ten koste van professionals en innovaties.”

Bezuinigingen op internationale studenten 

De opleiding Leisure en Eventmanagement vindt de bezuinigingen op internationale studenten maar lastig. Internationale studenten zijn namelijk erg belangrijk, aldus teamleider Ilse Hooiveld. Doordat studenten uit het buitenland opgeleid worden in Friesland blijft alles levendig.

Evenementen 

Studenten helpen op verschillende locaties in het noorden van Nederland tijdens evenementen. Zo zijn de studenten op Cambuur Verbindt en het HELLO-festival in Emmen te vinden.

De studie telt ongeveer net zoveel internationale studenten als studenten uit Nederland. Studenten zijn nodig, want de evenementensector heeft een groot personeelstekort.

Interesse in buitenlandse werknemers 

Student Antonio Pinto uit Portugal gaat soms bij bedrijven op bezoek. Pinto merkt dat de bedrijven altijd interesse tonen in werknemers uit het buitenland. Gedeputeerde Friso Douwstra riep het kabinet woensdag 18 september op om niet te bezuinigen op internationale studenten in het noorden en oosten van Nederland. In die gebieden hebben studenten weinig problemen met het vinden van een woning.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk