Student Elodie had geen keuze en woont noodgedwongen in een busje

Elodie haar studentenkamer heeft alles wat ze nodig heeft. Er staat een bed, een bureau en er is zelfs een keukentje. Maar de studentenkamer is verre van normaal. Dat meldt RTV Utrecht.

De studentenkamer van de 23-jarige Elodie staat namelijk op wielen en is nog geen acht vierkante meter groot. Als ze naar de wc moet, moet ze 150 meter lopen.

Vanuit Frankrijk naar Nederland 

Eind augustus kwam Elodie vanuit Frankrijk naar Utrecht om te beginnen aan de tweejarige master aan de HKU. Ze had al te horen gekregen dat het vinden van een studentenkamer lastig zou zijn. Internationale studenten vinden het zelfs lastiger om een kamer te vinden, zo blijkt uit onderzoek. Onderwijsinstellingen uit Utrecht riepen daarom hun internationale studenten op om niet naar Nederland te komen als ze nog geen studentenkamer hadden gevonden.

Schoolgebouw als opslagruimte 

Elodie probeert het keukentje in de bus zo weinig mogelijk te gebruikten. Het schoolgebouw is namelijk tot 22.00 uur open en daar kan ze alles bewaren. Al haar huiswerk doet ze dan ook in school

Elodie is niet eens begonnen aan haar zoektocht naar een kamer in Utrecht. Ze heeft eigenlijk meteen een busje gekocht. Ze wilde zichzelf de stress van een zoektocht besparen. Geen enkele klasgenoot heeft een studentenwoning in Utrecht gevonden.

Zoektocht naar een studentenkamer 

Nederlandse en internationale studenten ervaren problemen in het zoeken naar een kamer. Sommige studenten zijn slachtoffer van oplichting en anderen leven tijdelijk op een camping of in een hostel.

Ook Elodie moet eigenlijk een andere plek zoeken waar ze haar bus kan neerzetten, want deze plek is maar tijdelijk. Bovendien denkt ze dat ze in de winter juist in de problemen komt. Als ze naar haar opleiding wil moet ze 12 kilometer fietsen, maar er is ook geen plek om haar kleren te drogen en de wc is niet in de camper.

Flyer

Daarom heeft Elodie nu een flyer gemaakt waarin staat wat ze precies zoekt. “Het liefst een plek dichter bij mijn opleiding.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk