Studentenflat Tilburg hangt vangnetten op vanwege vele zelfdodingen

Studentenflat Talent Square in Tilburg heeft vanaf afgelopen weekend vangnetten opgehangen. Afgelopen zomer sprong er namelijk voor de vijfde keer in acht jaar tijd een persoon naar beneden en overleefde dat niet. Nadat bewoners meerdere keren aan de bel hadden getrokken, heeft de woningcorporatie nu actie ondernomen. Dat meldt Omroep Brabant.

Als je op het binnenplein staat en je kijkt naar boven, dan zie je de netten hangen. Van de vijf mensen die ernaar beneden sprongen waren sommige bewoners. Studente Kyara woont nog maar een paar maanden in het complex, maar ze heeft al twee keer een zelfdoding meegemaakt.

Studentenflat 

In de studentenflat wonen zevenhonderd mensen. De laatste zelfdoding was in juli van dit jaar. Kyara vindt dat met de netten de flat niet echt mooier is geworden. “Je wordt er ook elke dag aan herinnerd waarom de netten hier hangen”, zo stelt ze. Aan de andere kant vindt ze het ook een geruststellende gedachte dat als ze over het plein loopt er niet zomaar meer iemand kan vallen.

Een andere bewoner vindt de netten niet de juiste oplossing. Veel jongeren hebben volgens haar last van mentale problemen en daar zou juist meer aandacht voor moeten komen. “De woningcorporatie zou meer moeten doen”, zegt ze.

Verschillende maatregelen 

Pam Wijnans van de lokale Partij voor de Dieren vindt de vangnetten een goede eerste stap, maar jongeren zitten nog steeds met depressies en zelfmoordgedachten. Wijnans wil dan ook dat de verhuurder met de gemeente in gesprek gaat over verschillende maatregelen. Zo heeft het gebouw naast de studentenflat een woonconcept waarbij kwetsbare mensen samenleven met mensen die ze willen helpen. Wijnans denkt dat dit concept ook doorgevoerd kan worden in de studentenflat.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk