Kabinet moet volgens het bedrijfsleven afstappen van bezuinigingen op onderwijs

Over de aangekondigde bezuinigingen van ruim één miljard euro op onderwijs en onderzoek maakt het bedrijfsleven in Nederland zich grote zorgen. Ceo’s van Adyen, Koninklijke FrieslandCampina, VDL Groep en NXP roepen het kabinet op om te investeren in een productieve en concurrerende economie. Dat meldt BNR.

De bedrijven wijzen het kabinet op het recente Draghi-rapport en in het belang van investeren in kennis en innovatie. Onderwijs en onderzoek zijn de ruggengraat van een innovatieve en concurrerende economie, zo schrijven zij.

Leraren doorbetalen 

Deze bezuinigingen hebben negatieve gevolgen op de toekomst van de Nederlandse economie en samenleving, denken de bedrijven. In de toekomst moeten we voldoende middelen hebben om leraren en zorgmedewerkers te kunnen betalen. Daarvoor zijn investeringen in bijvoorbeeld het Nationaal Groeifonds broodnodig.

Begrotingstekort verminderen 

Het kabinet probeert met de aangekondigde bezuinigingen op het onderwijs het begrotingstekort te verminderen. Het aantal buitenlandse studenten de komende jaren zo laag mogelijk houden zorgt er uiteindelijk voor dat er 293 miljoen euro per jaar vrijkomt.

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk