Studenten stappen met onvoldoende naar de hoogste rechter

Elke leerling en student krijgt hier weleens mee te maken. Een dikke onvoldoende halen op een onderdeel waar je heel erg je best op hebt gedaan. Drie tweedejaars ict-studenten van hogeschool Windesheim laten het hier niet bij zitten en stappen naar de rechter. Dat meldt De Stentor. 

Voor hun stage ontvingen ze alle drie een 3,6, maar daar zijn ze het niet mee eens. De studenten doen er alles aan om het cijfer ongeldig te laten verklaren. Het stagebedrijf is groot onrecht aangedaan, vinden de studenten. Dat geldt overigens ook voor henzelf.

Bezwaar aantekenen 

Bij de examencommissie van Windesheim tekenden ze in januari 2024 allereerst bezwaar aan. In de zomer gingen de drie studenten in beroep bij het College van Beroep voor examens. Toen dit niets uithaalde zijn ze uiteindelijk bij de Raad van State in hoger beroep gegaan.

Stage

De drie liepen van november 2023 tot eind januari 2024 stage bij Abbott Logistics in Zwolle. Het stagebedrijf was tevreden en de studenten ook. De stagebegeleider vanuit het bedrijf gaf de drie studenten een beoordeling tussen goed en ruim voldoende.

Echter had de stagebegeleider van de hogeschool een hele andere mening. Het drietal kreeg een 3,6 als eindcijfer. De studenten moeten opnieuw op stage en lopen daarbij een studievertraging op van een half jaar.

Rechtszaak 

Frederik is de enige student die donderdag 24 oktober naar Den Haag is gekomen om de zaak van hem en zijn medestudenten te verdedigen. Een toetsweek gooide roet in het eten van de andere twee. Hogeschool Windesheim heeft vijf mensen meegenomen, waaronder de stagebegeleider. De student wordt niet aangekeken door het vijftal.

Windesheim moet zich schamen, aldus Frederik. “Feedback hebben we nooit gekregen en onze stagebegeleider vanuit het bedrijf werkte daar net en was niet gecertificeerd.”

Jokelyne Gerritsen, de jurist van Windesheim, zegt dat de school alles goed en zorgvuldig heeft gedaan. De studenten moeten niet denken dat zij kunnen beslissen hoe de school dingen doet. “De school krijgt van alles wat de studenten niet goed hebben gedaan de schuld.”

Feedback over stage 

Wat de feedback over de stage betreft, volgens de jurist van Windesheim is daar nooit naar gevraagd. En de ongekwalificeerde stagebegeleider was een misverstand. “De studenten wijzen de verkeerde begeleider aan. Dat is de tweede begeleider en die staat continue in contact met de eerste begeleider die wel gekwalificeerd is.”

Stageopdracht 

Over de stageopdracht die de drie studenten maakten is ook veel onduidelijkheid ontstaan. De school geeft aan dat dit niet goed was, terwijl de studenten zeggen dat de opdracht is afgekeurd omdat er te weinig diepgang in zat. De tweede stagebegeleider heeft wel meerdere keren de aangepaste opdracht goedgekeurd.

Student Frederik heeft het laatste woord tijdens de rechtszaak. “Windesheim heeft zich vanaf het begin af aan hard opgesteld. Wij zijn het slachtoffer van een vreemd onpedagogisch proces.”

Over zes weken komt de Raad van State met een uitspraak. 

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk