Indonesische verpleegkundigen ontvangen een ton schadevergoeding van hogeschool

Hogeschool Avans+ en vijftien verpleegkundigen uit Indonesië hebben vrijdagmiddag 13 december een schikking getroffen. De verpleegkundigen ontvangen een vergoeding van 100.000 euro van de onderwijsinstelling. Zij volgenden een hbo-opleiding bij Avans+ en kwamen via het leerwerktraject naar Nederland in 2021. Dat meldt de NOS.

Een stagevergoeding van 950 euro per persoon zouden ze ontvangen, maar ook een eenmalige verhuiskostenvergoeding van 7750 euro. Deze is echter nooit uitbetaald. Avans+ gaf aan dat dit om fiscale redenen lastig was. Het bedrag kon namelijk niet in termijnen worden uitbetaald.

De twee partijen moesten van de rechter een bedrag opschrijven waar ze het beiden mee eens zouden zijn. Uiteindelijk koos de rechter voor de vergoeding van 100.000 euro.

Ander contract 

Dit bedrag wordt over veertien verpleegkundigen verdeeld. Een van de studenten bleek geen recht te hebben op de vergoeding. De persoon in kwestie had namelijk een ander contract getekend en daarin stond niets vermeld over een vergoeding. Avans+ gaat het bedrag nog voor de kerstdagen overmaken.

Leerwerktraject 

Tijdens het leertraject moesten de verpleegkundigen iedere week twee dagen stagelopen, twee dagen gewone lessen volgen en twee dagen werken. Stage was vrijwillig. Omdat de studenten een studievisum hadden aangevraagd, mochten ze officieel niet meer dan 16 uur per week werken.

Veel onduidelijk

De studenten vonden dat Avans+ niet duidelijk was over het stagecontract en de verhuiskostenvergoeding. Een van de verpleegkundigen gaf tijdens de rechtszaak aan dat ze nog maar net in Nederland waren en de taal nog helemaal niet machtig waren. “We hebben nog om een Engelse uitleg gevraagd, maar daar kregen we geen antwoord op.”

Avans+ vindt het jammer dat de studenten slecht zijn begeleid en dat ze een te lage onkostenvergoeding hebben ontvangen. De onderwijsinstelling geeft toe dat een aantal vooraf gemaakte afspraken op een andere manier zijn ingevuld en daar voelden de studenten zich weer ongemakkelijk door.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk