De kinderopvang mag kinderen die niet zijn gevaccineerd tegen bijvoorbeeld mazelen niet weigeren. Dat zegt Brancheorganisatie Kinderopvang in reactie op uitspraken van de voorzitter van Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang (BoinK). Het is niet aan de kinderopvangsector om uitspraken te doen over het inenten van kinderen maar aan de overheid, vindt de brancheorganisatie. Dit meldt Kinderopvangtotaal.
Aanleiding voor de discussie over het al dan niet weigeren van niet ingeënte kinderen is het incident op kinderdagverblijf Estro in Den Haag. Daar raakte een baby van acht maanden besmet met de mazelen door een ander besmet kind en werd ernstig ziek. Na een week in het ziekenhuis, waarbij even gevreesd werd voor zijn leven, maakt de baby het nu weer goed.
Het incident is voor voorzitter Gjalt Jellesma van BOinK reden om te stellen dat het voor kinderopvangorganisaties mogelijk moet worden om alle kinderen te kunnen beschermen. Baby's worden pas na de 14e maand ingeënt. Tot die tijd zijn ze onbeschermd. Het weigeren van bewust niet ingeënte kinderen ziet Jellesma als optie om de jongere kinderen te beschermen.
“Wij mengen ons niet in de discussie of ouders hun kind wel of niet moeten inenten, dit is een maatschappelijk probleem. Maar ik vind wel dat je als kinderopvangbranche wettelijke mogelijkheden moet onderzoeken en op basis daarvan afspraken moet maken,” zegt Jellesma. Hij wijst daarbij op de algemene voorwaarden van kinderdagverblijven waarin staat dat het contract met ouders opgezegd kan worden als hun kinderen een gevaar vormen voor andere kinderen.
Brancheorganisatie Kinderopvang meent dat Jellesma hiermee een stap te ver gaat. “Dit betreft grondwettelijke rechten van mensen. Eerst laat je ouders toe omdat je ze wettelijk niet mag weigeren en vervolgens weiger je ze de toegang op basis van de Algemene Voorwaarden Kinderopvang.” De Brancheorganisatie vindt dit geen manier om met klanten om te gaan.
© Nationale Onderwijsgids