Gezonde baby's met een matige tot ernstige schedelafplatting kunnen beter niet worden behandeld met een helm. De behandeling met een zogenoemde redressiehelm heeft weinig effect, kost veel geld en leidt tot bijwerkingen. Dat zegt onderzoeker Renske van Wijk van de Universiteit van Twente.
Jaarlijks krijgen zo'n vierduizend baby's een helmpje aangemeten om de vervorming van de schedel tegen te gaan. Zij dragen de helm de hele dag, dus ook op de kinderopvang.
Uit het onderzoek van Renske van Wijk aan de Universiteit Twente blijkt nu dat de helmbehandeling niet effectiever is dan het afwachten van het natuurlijk herstel. Daar komt bij dat de behandeling duur is, vaak leidt tot meerdere bijwerkingen, zoals huidirritatie en overmatig zweten, en een belemmering vormt bij het knuffelen. Op grond van haar onderzoeksresultaten raadt Van Wijk de behandeling af voor baby’s met een matige tot ernstige schedelvervorming.
Schedelvervorming bij gezonde kindjes komt onder meer door een verkeerde houding. Het is dus belangrijk daarop te letten, bijvoorbeeld als het kind een voorkeur voor één kant lijkt te ontwikkelen. Wanneer een baby driekwart van de geobserveerde tijd in dezelfde houding ligt met het hoofdje naar een bepaalde kant gedraaid kan de schedel asymmetrisch groeien.
Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid heeft voor ouders en pedagogisch medewerkers richtlijnen opgesteld om sterke schedelvervorming te voorkomen. Zij adviseren om de baby altijd op de rug te laten slapen en het hoofdje afwisselend naar links of rechts te draaien. Ook geven zij het advies om het kindje minstens drie keer per dag, onder toezicht, op de buik te leggen zodat de baby sterke nekspieren ontwikkeld en makkelijker zelf zijn hoofdje kan draaien.
© Nationale Onderwijsgids
zoveel over kwakzalverij!! als niet aangetoond is dat het helpt, is het kwakzalverij!! maar dit soort hokupokus werd wel vergoed! waar is de vereniging tegen de kwakzalverij da? waarom word dit soort onzin niet van te voren onderzoekt? acupunctuur werkt wel bewezen en borreliennosode werkt bewezen en word toch kwakzalverij genoemd.?