Als voorzitter van het Europese netwerk van Kinderombudsmannen ontvangt de Nederlandse Kinderombudsman deze week 41 Kinderombudsmannen uit 33 landen. De ombudsmannen zijn in Amsterdam voor hun jaarlijkse top die dit jaar in het teken staat van geweld tegen kinderen. Op de laatste dag wordt de General Assembly van het netwerk gehouden in Den Haag. Hier wordt ook gesproken over de actuele situatie van kinderen op de vlucht naar Europa. Dit meldt de Nationale Ombudsman.
Kinderombudsman Marc Dullaert wil samen met zijn Europese collega's kindermishandeling hoog op de Europese politieke agenda zetten. "Maar liefst 1 op de 10 kinderen in Europa is slachtoffer van geweld. De consequenties voor deze kinderen worden enorm onderschat," aldus Dullaert. Kinderen die hiervan slachtoffer zijn, hebben hier hun leven lang last van. Het verhoogt de kans op onderpresteren op school, werkloosheid, armoede, criminaliteit, radicalisering en gezondheidsproblemen, zoals diabetes en depressie.
De keynote speech wordt verzorgd door Marta Santos Pais, Special Representative of the UN Secretary-General on Violence against Children. Zij zet zich in voor de preventie en bestrijding van alle vormen van geweld tegen kinderen. Burgemeester van der Laan van Amsterdam, tevens voorzitter van de Taskforce Kindermishandeling in Nederland, opent het congres. Voorzitter van de Tweede Kamer Anouschka van Miltenburg opent de General Assembly in Den Haag. Het congres wordt eveneens bezocht door hoge vertegenwoordigers van Europese instanties, onder wie Margaret Tuite, Coördinator Kinderrechten van de Europese Commissie en Regina Jensdóttir, Hoofd van kinderrechtenafdeling van de Raad van Europa.
Kinderombudsman Marc Dullaert presenteert tijdens het congres de resultaten van zijn onderzoek naar de aanpak van kindermishandeling in Europa. Hij heeft samen met Augeo Foundation onderzocht waar de problemen liggen in de aanpak van kindermishandeling in de Europese landen en wat landen kunnen doen om het aantal kinderen die slachtoffer van geweld zijn drastisch te verminderen.
© Nationale Onderwijsgids