Kinderombudsman Marc Dullaert zei eerder al tegen de verplichte meldplicht te zijn voor artsen, docenten en hulpverleners bij vermoedens van kindermishandeling. Volgens de ombudsman kan de Stichting Veilig Thuis, die de meldingen bijhoudt, het aantal nu al niet bijhouden. Dulaert zegt dat de prioriteit moet liggen op het helpen van de gevallen die al gemeld zijn, in plaats van te richten op meer meldingen. Dat meldt NOS.
In de politiek zijn er steeds meer partijen voor om een verplichte meldplicht in te voeren. Volgens de VVD is de huidige praktijk, waarbij hulpverleners zelf na een gesprek met ouders beslissen of ze een officiële melding maken, te vrijblijvend. Dullaert kaart aan dat de helft van het aantal meldingen van kindermishandeling bij Veilig Thuis 'hermeldingen' betreft, dus over gezinnen die al bekend zijn. “Die zijn dus niet goed opgepakt of zelfs helemaal niet in behandeling genomen”, zegt de Kinderombudsman. Verder zou in de helft van de gezinnen die wel hulp krijgen na anderhalf jaar nog steeds sprake zijn van excessief geweld.
In een brief aan de Tweede Kamer pleitten Dullaert en Augeo er voor dat de huidige meldcode eerst goed moet worden geïmplementeerd. Daarna kan pas gesproken worden over een meldplicht, aldus Dullaert.
Jaarlijks worden meer dan 100.000 kinderen slachtoffer van allerlei vormen van kindermishandeling zoals verwaarlozing, fysieke mishandeling of seksueel misbruik. Kindermishandeling is een belangrijke oorzaak van schooluitval, criminaliteit, verslaving, geweld, zwerfgedrag, tienerzwangerschappen en psychisch lijden. De effecten van kindermishandeling kunnen in volgende generaties doorwerken. De Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik organiseert voor het derde opeenvolgende jaar de Week tegen Kindermishandeling. De Week tegen Kindermishandeling duurt nog tot 21 november.
© Nationale Onderwijsgids