Logo_logo_kiecon

Verschillende zorginstellingen in de regio Twente hebben hun krachten gebundeld en samen een nieuw expertise centrum voor kinderen opgericht, genaamd KiECON: Kinder Expertisecentrum Oost Nederland. KiECON coördineert de diagnostiek voor kinderen van 0 tot 7 jaar vanuit één centraal punt. Het gaat dan om kinderen, waarbij sprake is van ontwikkelingsproblematiek op meerdere gebieden. Dat meldt Stichting ziekenhuisgroep Twente.

Met de oprichting van KiECON willen de zorginstellingen voorkomen dat ouders met deze kinderen van de ene hulpverlener naar de andere worden verwezen. Het bekende ‘van het kastje naar de muur’ waarbij ouders het overzicht verliezen en het kind soms helemaal uit beeld van zorgverleners verdwijnt. KiECON bevindt zich in de pilotfase en wordt vormgegeven door Aveleijn, Accare, Jarabee, Karakter, Kentalis, MST, Roessingh en ZGT.

KiECON bestaat uit een team van ervaren kinderartsen, een kinderneuroloog, een kinderrevalidatie¬arts en gedragswetenschappers vanuit de participerende instellingen. Samen adviseren zij welke diagnostiek nodig is om de oorzaak van de ontwikkelings-problemen duidelijk te krijgen. Daarna wordt de diagnostiek in gang gezet. Door deze aanpak wordt de juiste expertise in de juiste volgorde ingezet. Het kind en de ouders krijgen direct passende hulp, waardoor trajecten korter worden. Indien nodig zorgt KiECON dat het kind naar de juiste instelling wordt verwezen voor verdere behandeling en/of begeleiding. Het team van KiECON werkt vanuit ZGT, ziekenhuislocatie Hengelo.

Tijdens een intakegesprek met een kinderarts en een gedragswetenschapper worden alle factoren in kaart gebracht die van invloed zijn op de ontwikkeling van het kind. Het kind wordt gefilmd en (lichamelijk) onderzocht. Vervolgens wordt het kind besproken in het team van KiECON en krijgen de ouders aansluitend advies over het vervolg. Aanvullende diagnostiek kan daarvan deel uitmaken.

KiECON is bedoeld voor kinderen van 0 tot 7 jaar met ontwikkelingsproblematiek op meerdere gebieden. Hierbij kan gedacht worden aan een combinatie van bijvoorbeeld algemene ontwikkelingsachterstand, afwijkende of te trage ontwikkeling van het bewegen, leerproblemen, taal- of spraakproblemen, afwijkend of opvallend gedrag (bijvoorbeeld angsten of extreem druk gedrag), problemen in contact maken, opvoedingsproblemen of onduidelijke ontwikkelingsproblemen. De huisarts, jeugdarts of medisch specialist kan samen met de ouders besluiten tot verwijzing naar KiECON.

© Nationale Onderwijsgids