Het is goed nieuws dat steeds meer vaders ouderschapsverlof opnemen, vindt hoogleraar opvoedkunde Jo Hermanns. Toch werken vaders in de eerste acht levensjaren van hun kind nog relatief veel. Met name omdat ze bang zijn voor de gevolgen van verlof op hun carrière. Een hardwerkende vader heeft consequenties voor het gezin, zegt Hermanns. De opvoeding zelf hoeft er niet onder te lijden, maar kinderen merken het als ouders druk en gestresst zijn. Dat meldt RTL Nieuws.
Hoewel vaders en moeders het erover eens zijn dat ze in een ideale situatie evenveel tijd zouden besteden aan de opvoeding en aan werk, komt het er in de realiteit vaak op neer dat een moeder parttime werkt en de vader veelal fulltime blijft werken. “Vaders van kinderen onder de vier hebben het gemiddeld het drukst van alle ouders, omdat ze de zorg voor hun kinderen moeten combineren met hun werk”, zegt CBS-econoom Pieter Hein van Mulligen. Een drukke vader heeft gevolgen voor het gezin, met name doordat kinderen het voelen als hun ouders druk zijn of stress hebben.
Volgens hoogleraar Hermanns maakt het vaak niet uit waar de stress vandaan komt, een kind merkt het doordat een ouder bijvoorbeeld minder sociaal wordt, kortaf reageert of minder gevoelig is voor signalen van buitenaf. Terwijl een kind juist een aanwezige, alerte ouder nodig heeft. Hermanns benadrukt dat kinderen hierdoor geen blijvende stoornis ontwikkelen, maar het kan voorkomen dat een kind zich door de situatie vervelend gaat gedragen of zijn ouders gewoonweg minder aardig vindt.
De hoogleraar heeft enkele tips voor ouders die veel werken. Een kind naar een kinderopvang brengen valt onder de mogelijkheden, maar baby’s zouden daar volgens de hoogleraar vaak nog erg gevoelig voor zijn. En oudere kinderen reageren er ook niet altijd goed op, zegt Hermanns. De hoogleraar zegt dat ideaal gezien een oppas uitkomst zou bieden, zoals een opa, oma of professionele oppas.
In Nederland mogen ouders maximaal een halfjaar ouderschapsverlof opnemen. Dat mag aaneengesloten of verspreid zijn, totdat het kind acht jaar oud is. Vaak is ouderschapsverlof nog onbetaald, hoewel sommige werkgevers tegenwoordig wel een vergoeding geven. Dat is vaak zo in het primair onderwijs, bij gemeenten en mensen die bij energiebedrijven werken.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids